info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Därför vill alla byggen ha Sveriges högsta betongpump: "Behövs"

Efterfrågan på höga betongpumpar är enorm och därför har Swerock tagit fram landets högsta. Nu åker den på Eriksgata på Sveriges byggen.

Sveriges högsta betongpump – än så länge. Foto: Swerock

Hans Orest, ansvarig för betongdistribution på företaget Swerock, är stolt över den splitternya, 63 meter höga, betongpumpen som man tagit fram tillsammans med tyska Putzmeister.

– Det är den högsta betongpumpen i Sverige. Vi har haft 56-meterspumpar i några år, men vi märker efterfrågan på ännu större.

Läs också Jättens nya elgrävare – med dubbla batterier

Vad beror det stora suget på?

– Man bygger ju högre och högre och då måste man nå högre med betongen. Man kan se tendensen överallt, eftersom marken är så dyr.

Vilka är begränsningarna när man bygger en hög pump?

– Konsten är att få ner vikten på de sex axlarna till 54,5 tons totalvikt. Det är viktigt, annars får man ingen generell dispens (en dispens som räcker i ett år). Man kan köra tyngre grejer, men då måste man ha dispens för varenda sträcka.

Vad kräver pumpen av förarna?

Läs också Tillverkare om maskinerna: "Klart det går att få ner vibrationer"

– Det är bara våra absolut bästa maskinister med längst erfarenhet som får köra pumpen. Det är otroligt viktigt att man tänker på underlaget, att det är tillräckligt fast så att man inte sjunker igenom. Och så behöver man så klart förarbevis, precis som för grävskopa eller hjullastare.

Var har pumpen använts hittills?

– Den har provats på några mindre byggen i Västerås, i Skåne där den är stationerad och i Göteborgsområdet.

Blir betongpumparna ännu högre i framtiden?

– Forskningen går framåt så materialet i masten kan säkert bli lättare. Då kan man bygga högre. Det behövs. 63 meter är inte slutet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Därför vill alla byggen ha Sveriges högsta betongpump: "Behövs"