info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Jättens nya elgrävare – med dubbla batterier

Norge satsar på eldrivna maskiner. Den här grävaren på 17,5 ton kan göra byggena mer miljövänliga.

Hitatchi Zx160, väger 17,5 ton, har en elmotor på 75 kilowatt och ett batteri på 42 kilowattimmar. Foto: Nasta

Flera tillverkare inom byggbranschen satsar numera på eldrivna fordon och verktyg. Till exempel har Wacker Neuson tagit fram en eldriven minigrävmaskin på 1,7 ton. Nu berättar norska Tekniskt Ukeblad och Ny Teknik om hur den japanska giganten Hitachi med hjälp av forskare utvecklar en eldriven grävmaskin av betydligt större storlek i Norge.

Den nya modellen heter Hitatchi Zx160, väger 17,5 ton, har en elmotor på 75 kilowatt och ett batteri på 42 kilowattimmar. Laddeffekten ligger på 66 kilowatt.

Forskarna testade olika lösningar för att elektrifiera maskinen, men till slut beslutade man att göra en kompromiss: Man kombinerar maskinens relativt lilla batteri med en strömkabel till ett större, flyttbart containerbatteri.

– Ett batteri som är tillräckligt för att driva maskinen en hel arbetsdag skulle ta för stor plats. Med den här lösningen tar batterierna effekttopparna, och vi kan dimensionera kabeln för snitteffekt istället vilket är bra om det finns begränsningar på tillgänglig toppeffekt. Tillägget är att batteriet ger en viss flexibilitet så att maskinen kan användas utan kabel under kortare perioder, säger Jon Are Wold Suul på Sintef Energi till Teknisk Ukeblad.

Projektet med eldrivna grävmaskiner har fått åtta miljoner norska kronor i stöd från programmet Pilot-E.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V42-43 PC