info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dagen efter kontrollen: ”Det var uppstädat”

Inspektionen igår av ställningarna på Gruvön visade inte på några allvarliga problem. Men Kenneth Svärd, Byggnads ordförande i regionen, är säker på en sak. ”Vi fick inte se verkligheten.”

Det var igår förmiddag som Arbetsmiljöverket och Byggnads genomförde en granskning av ställningar och ställningsbyggarnas utbildning på Billerud Korsnäs pappersbruk Gruvön i Grums.

Redan igår, under pågående kontroll, berättade Kenneth Svärd, ordförande för Byggnads Örebro-Värmland, följande för Byggnadsarbetaren:

Läs också Just nu: Inspektion av ställningar på pappersbruk

– Det borde vara runt 100 ställningsbyggare här. Vi har hittills bara träffat på ett 20-tal. Tanken var att vi skulle komma oanmälda för att få en verklig bild av förhållandena. Men det verkar som företaget förvarnats om vårt besök.

Idag, dagen efter, håller Kenneth Svärd fast vid uppfattningen att någon larmat ställningsföretaget No Problems scaffolding om att en granskning skulle genomföras på onsdagen.

– Vi fick på plats höra att hela dagen innan hade ställningsbyggare sprungit runt och gjort justeringar, märkt upp ställningar och städat upp. Sedan var det väldigt få ställningsbyggare på plats under gårdagen, säger Kenneth Svärd.

Tord Persson är säkerhetsansvarig på Billerud Korsnäs. Han var med under granskningen igår.

– Vi visste att det skulle bli en inspektion. Så brukar gången vara eftersom det krävs en del förberedelser med att bland annat boka in folk.

Läs också Ställningsras i Örebro: "Det var direkt livsfarligt"

Hade ni städat upp och granskat ställningar före kontrollen?

– Nej det är inte min bild av det hela. Däremot har vi haft fokus på ställningarna under de senaste veckorna under stoppet i fabriken.

Hur ser du på att det just i går var väldigt få ställningsbyggare på plats?

– Det är många ställningsbyggare på plats just nu men de far runt hela tiden och kan vara svåra att hitta. Ställningsbyggarna som Byggnads träffade var i samband med lunchen nere vid personalbodarna. Vid avrapporteringen berättade facket att de inte träffat på en enda ställningsbyggarindivid som inte hade utbildningsintyg.

Resultatet från inspektionen då. De ställningsbyggare som kontrollerades hade som sagt var utbildningsbevis. Men det blev några nedslag när det gäller ställningarna. Problem som nu ska åtgärdas och sedan redovisas för Arbetsmiljöverket.

Läs också Varnar för rasrisk med inklädda ställningar

En ställning som inte var korrekt var märkt med en stoppskylt och fick därmed inte användas av de på arbetsplatsen.

– Enligt uppgift var ställningen grönmärkt dagen innan, men den var omskyltad när vi kom. Den gröna skylten låg bara några meter därifrån på ett bomlag, säger Kenneth Svärd.

Orsaken till inspektionen är att det tidigare varit problem med ställningsbyggandet på Billerud Korsnäs arbetsplats i Frövi. Bland annat skickades 52 arbetare hem av facket efter en inspektion eftersom de saknade utbildningsbevis.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dagen efter kontrollen: ”Det var uppstädat”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig