info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Just nu: Inspektion av ställningar på pappersbruk

Idag gör Byggnads och Arbetsmiljöverket en gemensam inspektion av Billerud Korsnäs arbetsplats i Grums. Bakgrunden är tidigare problem med ställningsbyggande på företagets arbetsplats i Frövi.

Inspektionen pågår just nu på Gruvöns pappersbruk i Grums.

— Det borde vara runt 100 ställningsbyggare här. Vi har hittills bara träffat på ett 20-tal. Tanken var att vi skulle komma oanmälda för att få en verklig bild av förhållandena. Men det verkar som företaget förvarnats om vårt besök, säger Kenneth Svärd, ordförande för Byggnads Örebro-Värmland.

Läs också Ställningsbyggare skickades hem när intyg saknades – tillbaka på jobbet dagen efter

Byggnads oroar sig för säkerheten i samband med ställningsbyggandet på Billerud Korsnäs anläggning i Gruvön.
— Vi vet ju vad vi hittat tidigare hos Billerud i Frövi och där hade företaget inte kontrollerat varken säkerheten eller utbildningscertifikat. Så därför ville vi göra om kontrollen här, eftersom här är samma företag som bygger ställningar, däribland No Problems scaffolding och samma utbildningsgivare. Men nu gäller det att vi hittar killarna också, säger Kenneth Svärd.

Vid den förra inspektionen, i Frövi, skickades 52 arbetare hem av facket eftersom de saknade utbildningsbevis. Dagen efter var de tillbaka på arbetsplatsen efter en kort utbildning, något som kritiserats av både Byggnads och ställningsbranschens organisation STIB.

Två regionala skyddsombud från Byggnads och en arbetsmiljöinspektör går på genomgången tillsammans med Pappers skyddsombud och Billeruds säkerhetsansvariga.

—  Vi kontrollerar att ställningarna är byggda korrekt och att alla riskanalyser och alla papper är i ordning. Vi kontrollerar också att de anställda på plats har utbildningsbevis och kan legitimera sig med ID-06, säger Kenneth Svärd.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Just nu: Inspektion av ställningar på pappersbruk

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig