info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggyrkena där SD går hem

SD är det största partiet bland byggnadsarbetare som kandiderar till valet. Fler än var fjärde kandidat representerar partiet, enligt Byggnadsarbetarens granskning.

Foto: Colourbox

Om en dryg vecka är det dags för val. Byggnadsarbetaren har granskat kandidaterna på årets valsedlar. Där framgår det att totalt 167 av kandidaterna till riksdags-, landstings- och kommunval angett att man jobbar inom något av de största byggyrkena.

Det största partiet på krysslistorna inom bygg är Sverigedemokraterna med 26,3 procent av kandidaterna. Näst störst är Socialdemokraterna med 25,7 procent.

Läs också Byggnadsarbetare toppar nazistlista

S och SD har betydligt fler kandidater än M (7,8), som är närmast följande parti. Att toppen ser ut just så är inte underligt. Enligt en Sifoundersökning efter förra valet uppgav 43 procent av Byggnads medlemmar att de röstade på Socialdemokraterna, medan 22–24 procent la sin röst på Sverigedemokraterna. Skillnaden när det gäller årets kandidater är att SD har en betydligt starkare ställning.

Det byggyrke som skiljer sig mot mängden är snickare, där Socialdemokraterna är starkare än i övriga grupper. 44 procent (22 personer) av snickarna som kandiderar tillhör S, medan endast 14 procent tillhör SD. Inom VVS-yrken (8 kandidater), bland plåtslagare (9) och anläggare (5) ligger SD däremot klart högst.

Anmärkningsvärt är att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har lika många kandidater (7 personer) från byggyrken som Miljöpartiet.

Det sammanlagda antalet kandidater inom bygg till invandrarkritiska och främlingsfientliga partier (SD, NMR och Sjöbopartiet) är 52 av 167, alltså hela 31,1 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggyrkena där SD går hem