info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare toppar nazistlista

30 procent av kandidaterna på nazistiska Nordiska motståndsrörelsens riksdagslista är byggnadsarbetare. En av dem har tidigare varit medlem i Byggnads, men har uteslutits.

NMR marscherar i Stockholm 2016. Foto: Frankie Fouganthin/Wikipedia

I år ställer nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) upp i riksdagsvalet för första gången. Bland de 24 kandidaterna finns enligt informationen på valsedeln två byggnadsarbetare, en VVS-montör, två snickare, en anläggare och en hantverkare. Det innebär att nära 30 procent av Nordiska motståndsrörelsens kandidater till riksdagsvalet är eller har varit verksamma inom bygg.

Ett av toppnamnen är Fredrik Vejdeland. Han är partiets strateg och har dömts för hets mot folkgrupp flera gånger. Han är byggnadsarbetare och står på tredje plats på riksdagslistan.

Läs också Byggnads utesluter nazister från NMR: "Oförenligt med stadgarna"

NMR är en antidemokratisk, rasistisk och antisemitisk organisation som förbereder sig för ett ”raskrig”, bland annat genom kampsport och knivövningar. De hyllar Hitler och bekänner sig till en revolutionär våldsideologi. Värderingar som är oförenliga med Byggnads stadgar, där alla likas värde och rätt slås fast.

– Vi vänder oss helt emot den ideologi som NMR driver, säger Matz Larsson, samhällspolitiskt ansvarig på Byggnads.

I oktober förra året uteslöt Byggnads två medlemmar som var knutna till NMR. Byggnadsarbetaren kan avslöja att en av de nazister som nu kandiderar till riksdagen blev utesluten vid det tillfället.

Visste ni att en av dem som uteslöts förra året skulle kandidera för NMR?

– Jag vill inte gå in på våra underlag, det har med säkerheten i vår organisation att göra, säger Matz Larsson. Men vi hade tillräckligt för att fatta beslut om en uteslutning.

Läs också Byggyrkena där SD går hem

En uteslutning sker inte automatiskt. Om en medlem i Byggnads skulle visa sig vara aktiv i NMR är det upp till regionerna att driva ett uteslutningsärende.

– Kommer det till vår kännedom och det är bevisat så kommer förbundsstyrelsen att titta närmare på det, säger Matz Larsson. Men det går först via regionerna, enligt ordningen i stadgarna.

Det är valår. Följer ni nazistiska rörelser mer än vanligt?

– Vi är ett fackförbund, vi kontrollerar inte våra medlemmars politiska uppfattningar. Men om vi ser att nazister infiltrerar oss så kommer vi att vidta de åtgärder som behövs.

Det är ovanligt med uteslutningar av politiska skäl. Matz Larsson minns bara ett tidigare tillfälle. 2002 uteslöts en rörmokare som var redaktör för den nazistiska tidskriften Nordland, efter att tidningen Byggnadsarbetaren kunnat visa att nazisten var medlem i Byggettan. Tre andra uteslöts i samma veva på grund av deras engagemang i nazistiska rörelser.

Var går gränsen för vilka rörelser och partier man får vara med i?

– Vi har ingen lista eller exakta gränser, det sker en bedömning från fall till fall, säger Matz Larsson.

Har frågan kommit upp vid fler tillfällen?

– Ja, när det gäller Sverigedemokraterna. Där har vi sagt att man inte kan ha förtroendeuppdrag för Byggnads och samtidigt företräda Sverigedemokraterna. Men man kan vara sverigedemokrat och medlem i Byggnads. Så har vi resonerat där.

Även andra fackförbund har agerat mot nazistiska medlemmar. Elektrikerförbundet har de senaste åren uteslutit flera nazister, däribland NMR-ledaren Pär Öberg, som står tvåa på riksdagslistan.

Hyllar Hitler och nazismen
  • Nordiska motståndsrörelsen är en nazistisk organisation, grundad 1997 som Svenska motståndsrörelsen. Partiorganet heter Nordfront. Man har sin bas i Dalarna och är idag förgrenade till Norge, Finland och Danmark.
  • Efter valet 2014 lanserade NMR en parlamentarisk gren. Men NMR vill störta demokratin och skapa en ”nordisk nationalsocialistisk republik” genom revolution. Rörelsen hyllar Hitler och Nazityskland, påstår att förintelsen är en myt och vill att alla som kommit till Sverige de senaste 40 åren ska tvingas härifrån.
  • Flera NMR-aktivister har dömts för grova brott. 2016 misshandlades en man till döds i Helsingfors och tre NMR-medlemmar dömdes förra året för ett bombdåd i Göteborg. Medlemmarna tränar regelbundet kampsport för att förbereda sig för ett ”raskrig” och övar sig bland annat i att attackera med kniv.

Källor: Expo, SVT, YLE, Nordfront

Kristian Borg
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare toppar nazistlista

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig