info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggyrken högst upp på frånvarotoppen – kolla hur du ligger till

28 procent av landets yrkesaktiva har under det senaste året fått besvär på grund av arbetet.

Många som är ute i arbetslivet drabbas av besvär på grund av jobbet. Det visar en rapport från Arbetsmiljöverket. Foto: Mostphotos

Det är Arbetsmiljöverket som genomfört en omfattande undersökning där 12 000 av Sveriges fem miljoner sysselsatta ingår. Granskningen visar att tre av tio under det senaste året haft besvär till följd av arbetet. Vanliga symptom var trötthet, fysisk smärta eller värk. Rapporten visar att fller kvinnor än män påverkas negativt av jobbet. Var tredje kvinna uppgav att de haft besvär och var fjärde man.

Sju av tio som fått besvär fick det på grund av andra orsaker än en olycka. Den vanligaste var hög arbetsbelastning. Andra menade att de fått besvär på grund av otydliga eller motstridiga krav från arbetsgivarna eller att kunder, patienter, anhöriga och elever var för krävande.  Även chefen får sig en känga i undersökningen då en del uppgav att bristande uppskattning från arbetsledaren var orsaken till besvären.

Läs också Tuffare regler – folk tvingas kvar på jobbet

Endast en av tjugo som arbetade hade besvär på grund av att det inträffat en olycka. De vanligaste olyckorna handlade om fall, att något trampat snett eller problem i samband med ett lyft.

Besvären på jobbet leder i vissa fall till frånvaro. Enligt Arbetsmiljöverket rapport har var tredje yrkesaktiv med besvär varit hemma från arbetet under det senaste året. Bland de yrken där frånvaron var högst finns flera som tillhör byggsektorn. Listan toppas av takmontörer, golvläggare och rörmokare där 42 procent av de som drabbats av besvär tvingades vara hemma från jobbet. För snickare, murare och anläggningsarbetare var frånvaron 41 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggyrken högst upp på frånvarotoppen – kolla hur du ligger till

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig