info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 940×280 v1-2

Tuffare regler – folk tvingas kvar på jobbet

Allt fler jobbar allt längre. En av orsakerna är en allt sämre pension. Snickaren Haldo Persson har varit pensionär i ett par veckor. Han fyller snart 66 år

Foto: Mostphotos

Enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska utvärdering (IFAU) arbetar allt fler högre upp i åldern. Bland annat har andelen män i ålder 60-64 år som är yrkesaktiva ökat från 55 procent under slutet av 1990-talet till 75 procent 2016. Uppgången för kvinnor är nästa lika stor. Även andelen som väljer att arbeta efter 65-årsdagen ökar. Just nu ligger siffran på 25 procent för män och 20 procent för kvinnor.

En förändring sedan 1990-talet som enligt rapportförfattarna haft ”starkt inflytande” på att fler stannar kvar längre i arbetslivet är de striktare reglerna för förtidspension och sjukersättning.

Läs också Nya larmsiffror – så många dör av asbest

I rapporten granskas även flera andra möjliga orsaker till att fler arbetar längre. Två av dem handlar om folkhälsa och arbetsmiljö. Där anses den allt bättre folkhälsan fått folk att orka jobba längre. Men de stora förbättringarna i arbetsmiljön anses dock ha genomförts i ett tidigare skede och påverkat därför inte lika mycket under tidsperioden.

Snickaren och betongarbetaren Haldo Persson är från Östersund. Han fyllde 65 år den 23 februari i år. Men trots ett långt arbetsliv, han började att jobba på bygget när han var i tjugo, ville han fortsätta. För drygt två veckor sedan valde han att lägga både hammare och najtång på hyllan. Han har nyligen opererat höften och är ännu inte fullt återställd. Tanken från början var att börja snickra igen efter operationen.  Först på halvtid och sedan heltid när höften var helt bra igen.

– Jag hade tänkt jobba ett tag till, fram till 67 år, men Peab ville skicka mig till Sundsvall på jobb. Då valde jag att gå i pension istället.

När det gäller arbetsmiljön på bygget tycker Haldo Persson att vissa saker blivit bättre sedan han slog sina första hammarslag för 45 år sedan. Det har bland annat kommit fler hjälpmedel som bidragit till att det är lättare att arbeta längre upp i åldern. Men det finns en sak där Haldo Persson tycker att utvecklingen i branschen går åt fel håll.

– Det är bråttom hela tiden. Det har det alltid varit men det har blivit värre och värre.

Läs också Här köper byggnadsarbetare droger: "Använder amfetamin"

Själv slipper han stressen framöver. Nu kan han ta det lugnt och vila upp kroppen och se till att höften blir helt återställd.

– Det känns ändå rätt skönt att vara pensionär.


Du läser: Tuffare regler – folk tvingas kvar på jobbet