info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggvakten kräver svar av ministern om jobben: "Desperation"

Från och med idag är Byggvakten på plats utanför riksdagen varje tisdag. Byggnadsarbetare ska gå på vakt för jobben.
"Vi kräver besked av infrastruktur- och bostadsministern om byggandet", säger Kent "Renen" Johansson, en av initiativtagarna.

Byggvakten på plats utanför riksdagen
Byggvakten, Kent "Renen" Johansson, Jamal Tighazrati, Kurt Andersson och Bengt "Valle" Schröder. Foto: Margite Fransson

Byggvakten kommer att befinna sig utanför riksdagen i Stockholm framöver. Orsaken är byggkrisen och hotet mot jobben.

– Vi har en stafett och turas om att hålla vakt utanför riksdagen tisdag efter tisdag mellan klockan 9 och 10, säger Kent ”Renen” Johansson, aktiv i Byggnads region Stockholm-Gotland. Dess medlemskretsar har dragit igång flera aktioner för jobben. Senast  en namninsamling med 18 155 namn som kretsarna och gruppen Rädda jobben  lämnade över till infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson vid en stor demonstration vid Sergels torg i Stockholm.

– Men ministern svarade aldrig på vad han och regeringen tänker göra för att rädda jobben. Nu kräver vi ett svar. Det är dags att de agerar och det finns mycket man kan göra till exempel inom energieffektivisering, säger ”Renen”.

Manifestationen rör även kollegor runtom i landet.
– Det känns att det finns en stor uppslutning från byggnadsarbetare i hela landet. Vi står här och vaktar också  för dem som befinner sig på andra håll och inte kan komma hit.

Se Kent Johansson berätta om aktionen här:

”Gör en Greta”

– Vi gör en Greta, säger han och refererar till den världsberömda klimataktivisten Greta ’Thunberg som drog igång protester utanför riksdagen genom sin ”Fridays for Future”.

Målet är att påverka både ministrar och riksdagsledamöter att göra insatser för att öka byggjobben under rådande kris i byggbranschen.
– Detta är ett uttryck för en desperation. Men det finns mycket regeringen kan göra, säger Kent ”Renen” Johansson.

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson tillsammans med Bengt ”Valle” Schröder och Jamal Tighazrati från Byggvakten. Foto: Byggnads Stockholm-Gotland

Ett stort tantal byggnadsarbetare kommer att turas om att delta i Byggvakten. Denna första gång är de fyra.
Bengt ”Valle” Schröder, timmerman, fackligt aktiv och numera pensionär har varit med om många svängningar på arbetsmarknaden. De två andra är byggnadsarbetare som är drabbade av arbetslöshet. Snickaren Kurt Andersson som nu senast varit arbetslös i ett par veckor och Jamal Tighrazati, sten- och anläggningsarbetare som varit arbetslös sedan i oktober.

Jamal berättar om hur tufft det är:
– Det är dåligt på många sätt. Det påverkar min familj, min plånbok såklart, och det påverkar mig både psykiskt och fysiskt. Och det är långtifrån bara jag som är drabbad. Det är många andra som är arbetslösa och andra som riskerar att bli det.

Han tycker det är viktigt med Byggvakten.
– Det är jätteviktigt. Tillsammans kan vi göra skillnad. Vi behöver säga till folk vad vi tycker.

”Byggandet är tvärdött”

Mitt under demonstrationen träffade han arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L), som först passerade men sedan tog sig tid att växla några ord.
Vad sa han?
– Han sa att ”vi vet att det är tufft och att de tänker göra någonting”. Jag vill tolka det positivt och jag tycker jag är dags.

Det har funnits en Byggvakt tidigare. Det var under byggkrisen på 1990-talet som många i branschen minns med fasa.

Bengt ”Valle” Schröder och Jamal Tighazrati från Byggvakten tillsammans med riksdagsledamoten Leif Nysmed. Foto: Margite Fransson

Riksdagsledamoten Leif Nysmed, (S) är tjänstledig byggombudsman och har många års erfarenhet av byggbranschen. Han stannar, i likhet med flera andra riksdagsledamöter, till på väg mot Riksdagen.

– Det är jättebra, att ni gör det här. Det behövs verkligen. Byggandet är tvärdött, rekordmånga företag går i konkurs. Jag är tyvärr säker på att det kommer att bli som vid 90-talskrisen, säger han till Jamal och Valle.

– Vi behöver få veta vad regeringen tänker göra.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggvakten kräver svar av ministern om jobben: "Desperation"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig