info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Protesten mot bostadspolitiken: "Värsta krisen på 30 år"

"Rädda jobben, börja bygga". I en manifestation på Sergels torg i Stockholm fick infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) ta emot 18 155 namnunderskrifter.

Manifestationen på Sergels Torg i Stockholm under tisdagskvällen. Foto: Tom M Kronestedt

Ett hundratal personer hade samlats på Sergels torg under tisdagskvällen.

”Rädda jobben, börja bygga”, ”Värsta krisen på 30 år” ”Sätt fart på byggandet Carlson” stod på plakaten. En av dem som kommit till Sergels torg var Jarreth Richardson, som arbetar som snickare i Stockholmsområdet.

– Vi vill ha bostäder att bo i. Byggbranschen sätter fart i Sverige. Just nu är det många som är arbetslösa och utan bostäder, säger han.

Jarreth Richardson, snickare. Foto: Tom M Kronestedt

Har du själv känt av nedgången?

– Det börjar bli trögt. Det är inga nya jobb som kommer in. Jag vill att regeringen driver på byggandet, med statliga stöd och investeringar och välja en aktiv byggpolitik. Folk behöver en bostad.

Vi har ett varsel just nu och det är flera på gång

Industrimontören Henrik Hansen, som arbetar på Bravida, har redan känt av byggkrisen.

– Vi skär ner kraftigt. Vi har ett varsel just nu och det är flera på gång. Vi är på väg att bli drabbade och har inga jobb framåt.

Vad tycker du att regeringen ska göra?

– Sätta igång ett stödprogram, kanske ett nytt miljonprogram. Vi har inga bostäder för unga. Infrastruktur är också körd i botten. Det behövs nya stambanor och en ny malmbana.

Henrik Hansen, industrirörmontör. Foto: Tom M Kronestedt

Huvudarrangörer för manifestationen är Byggnads och GS-facket. Medlemmar i GS-facket, som arbetar inom småhustillverkningen, är också mycket hårt drabbad av konkurser och varsel.

LÄS MER: Uppropet igång på byggnadsarbetsplatserna: ”Vi måste skydda våra jobb”

”Sätt fart”

Under manifestationen talade bland annat Stefan ”Slottis” Slottensjö i arrangörsgruppen ”Rädda jobben” och en av initiativtagarna till uppropet ”Bygg bort krisen – bygg bostäder”.

– Sätt fart på byggandet, bygg bostäderna som vi behöver, sa han.

Stefan Slottensjö, Snickare och Initiativtagare till namninsamlingen. Foto: Tom M Kronestedt

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm och Per-Olof Sjöö, GS-fackets ordförande, uttryckte också sitt missnöje över regeringens bostadspolitik.

– Hittills har regeringen inga svar vad som ska öka byggtakten. Varför är det så tyst från bostadsministern? sa Johan Lindholm.

Johan Lindholm, Byggnads Ordförande. Foto: Tom M Kronestedt

Uppropet och namninsamlingen startades av byggnadsarbetare i Stockholm, Rädda jobben-gruppen och Byggnads Stockholm-Gotlands medlemskretsar. En budkavel gick från bygge till bygge i november för att pressa regeringen att öka bostadsbyggandet.

”Nöjda med namninsamlingen” 

Över två månader senare har 18 155 namnunderskrifter kommit in.

– Vi är väldigt nöjda med namninsamlingen. Det är hel del bostadssökande, exempelvis studenter, som har skrivit på och Byggnads har även spridit det ut i landet, säger Stefan Slottensjö, som tillsammans med Roger Pettersson, förtroendevald på GS-facket, lämnade över protestlistan till infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Bostadsministern Andreas Carlson tog emot underskrifterna under tisdagen. Foto: Tom M Kronestedt

LÄS MER: Ny oroande trend för byggbranschen

”Vi vill få bort svackorna”

– Två tredjedelar av landets kommuner har bostadsbrist. Vi vill att regeringen stimulerar byggandet, med bland annat subventioner. Vi vill bort svackorna och att det finns en kontinuitet i byggandet, så att byggföretagen kan behålla folk, istället för att säga upp dem, säger Stefan Slottensjö.

Byggnadsarbetarens reporter på plats försökte få till en intervju med bostadsminister Andreas Carlson men han skakade på huvudet som svar och lämnade platsen efter mottagandet av underskrifterna.

Även efter manifestationen har Byggnadsarbetaren försökt få en intervju med bostadsminister Andreas Carlson (KD), men har fått svar via pressekreteraren att bostadsministern avstår från en intervju denna gång.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Många varsel inom bygg
  • Under sista kvartalet 2023 varslades 3512 personer inom byggbranschen. Det är 2056 fler personer jämfört med samma period 2022.
  • Arbetslösheten inom bygg uppgick till 9 procent i december 2023, jämfört med 6,4 procent 2022.
Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Protesten mot bostadspolitiken: "Värsta krisen på 30 år"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig