info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny oroande trend för byggbranschen

Under december toppade bygg konkursstatistiken och dessutom ökade konkurserna kraftigt under året.

Många byggföretag har fått gått i kånken under året. Foto: Mostphotos

Totalt sett har konkurserna ökat med 29 procent under 2023 i jämförelse med föregående år, 2022.  Det visar UC, affärs- och kreditinformationsföretaget, sammanställning under året.

– Den svagt optimistiska trenden som vi såg under hösten där konkurserna tycktes stabiliseras har nu vänt och konkurserna har åter tagit fart, säger Gabriella Göransson, vd på UC, i ett pressmeddelande.

Byggbranschen är en av de sektorer som är hårt drabbade, vilket  Byggnadsarbetaren har skrivit om vid ett flertal tillfällen, bland annat om den stora  Interoc-konkursen.

”Inte så många konkurser sedan finanskrisen”

 I UC:s statistik för helåret ökar byggindustrin med 36 procent. Det är bara serviceföretag och personliga tjänster, där skönhetsvård och kroppsvård ingår, som är värre drabbade. Där är ökningen är 46 procent.

– När året går mot sitt slut kan vi konstatera att konkurserna i Sverige har legat på historiska höga nivåer under 2023. Faktum är att antalet konkurser inte varit så många sedan finanskrisen på 1990-talet, säger Gabriella Göransson.

LÄS ÄVEN: Plötsligt var snickaren Johan arbetslös: ”En kalldusch”

I december månad toppar byggindustrin dessutom statistiken inom åtta av de tio branscher som UC kartlägger. Ökningen för bygg var 43 procent, partihandeln ökade med 41 procent och transport med 28.

Även antalet nystarter är rekordlågt inom branscher som byggindustrin, detaljhandel och hotell- och restaurang.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny oroande trend för byggbranschen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig