info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Storkonkurs: 120 byggnadsarbetare förlorar jobbet

Någon lön för augusti kunde inte betalas ut. Än värre: 120 yrkesarbetare, mestadels undertaksmontörer, förlorar nu jobbet på Interoc Akustik.
– Den viktigaste frågan just nu är att våra medlemmar får ut pengar från lönegarantin, säger Patrik Bergman, ombudsman på Byggnads region Mälardalen.

"Självklart var inte mungiporna uppåt" säger Patrik Bergman, ombudsman på Byggnads region Mälardalen. Foto: Privat/Mostphotos

Interoc Akustik är ett av Sveriges ledande företag inom undertak och väggsystem. Företaget, som har sitt säte i Örebro, försattes i konkurs i måndags, den 28 augusti.

Företaget driver verksamhet på 15 kontor i hela landet, från norr till söder. Totalt berörs 160 anställda, varav 120 alltså är yrkesarbetare, mestadels undertaksmontörer.

– Det är sällan som jag hanterar så stora konkurser, säger Patrik Bergman, ombudsman på region Mälardalen.

I tisdags höll företaget personalmöte med de anställda via Teams.

– Det var bra att de fick till ett möte så snabbt, men självklart var inte mungiporna uppåt, säger Patrik Bergman.

De har inte fått någon lön för augusti

Konkursen kom i ett kritiskt läge, precis före löneutbetalningen, fredagen den 25 augusti.

– De har inte fått någon lön för augusti, eftersom det inte fanns några pengar i bolaget. Det viktigaste just nu är att våra medlemmar får ut pengar från lönegarantin, så att de kan betala sin räkningar. Folk behöver pengar, säger Patrik Bergman.

Konkursförvaltaren har nu skickat in lönegarantin till länsstyrelsen och enligt Byggnads ska pengarna komma den här veckan. 

Patrik Bergman är samordnare för konkursen på Byggnads och har fått många frågor de senaste dagarna från medlemmar.

– De vanligaste frågorna handlar om lönegarantin, men också vilka rättigheter och skyldigheter de har vid en konkurs. De är också intresserade vad som händer med företaget, säger han.

Lars-Henrik Andersson är konkursförvaltare för konkursen på Cirio advokatbyrå. Han hoppas kunna hitta en köpare till företaget.

– Vi försöker att sälja verksamheten och ska försöka få ut så mycket som möjligt. De anställdas fortsättning i bolaget beror på om vi kan hitta en köpare. De anställda kommer att sägas upp, men har återanställningsrätt om någon skulle ta över, säger han.

Vad beror konkursen på?

– Så långt har vi inte analyserat. En ytlig analys är att företaget har tagit för lite betalt i förhållande till sina kostnader. De har också stora skatteanstånd som släpar efter sedan pandemin. Det rör sig om 56 miljoner kronor. Under pandemin kunde företag få anstånd, det vill säga uppskov, med skatteinbetalningar, säger konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Lönegaranti

Lönegaranti är en form av ersättning som staten betalar ut vid en konkurs för att kompensera anställda som inte får ut sin lön av sin arbetsgivare. Oftast är det konkursförvaltaren som beslutar om lönegarantin ska betalas eller inte. Ersättningen betalas från länsstyrelsen.

Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Storkonkurs: 120 byggnadsarbetare förlorar jobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig