info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plötsligt var snickaren Johan arbetslös: "En kalldusch"

Två byggföretag gick i konkurs under förra veckan i Norrköping. För snickaren Johan Gille kom beskedet oväntat.
– Det var verkligen en kalldusch, säger han.

För snickaren Johan GIlle kom konkursen som en kalldusch. Foto: Privat och Expandera Bygg

Klockan var halv elva på förmiddagen och Johan Gille höll på att renovera en villa i Finnspång när han fick ett sms från sin arbetsgivare, Expandera Bygg. Företagsledningen kallade till ett obligatoriskt möte på företaget.

På mötet berättade ledningen att man försatt företaget i konkurs. Johan Gille blev chockad.

Läs också Här är nästa byggbolag som konkar: "En trend"

– Det var verkligen en kalldusch. Jag tror inte att det riktigt sjönk in förrän i fredags vid lunchtid, då jag lämnade jobbet för sista gången, säger Johan Gille, som också har haft uppdrag som MB-ledamot och skyddsombud.

Vi hade gott om jobb

Johan Gille hade inte någon misstanke att företaget gick dåligt.

– Vi hade gott om jobb, säger han.

Totalt drabbas cirka 30 snickare, murare och plattsättare av konkursen på Expandera Bygg. Flera av Johans kollegor är nedstämda.

– Många har jobbat här väldigt länge, några till och med sedan bolaget startade. Jag har trivts väldigt bra, säger Johan Gille.

Även Melander Bygg i Norrköping tvingades i konkurs förra veckan. Båda företagen är välkända och har flera stora projekt på gång i Norrköping och Östergötland. Det rör sig om cirka 65 kollektivanställda som berörs av båda konkurserna.

Melander bygg gick också i stöpet under förra veckan.

– När det gäller Melander Bygg har jag fått besked av konkursförvaltaren att det handlar om tvister om betalning för olika projekt. På Expandera Bygg handlar det om en större tvist, säger Tobias Jansson, ombudsman på Byggnads.

Också på Byggnads är förvåningen stor över konkurserna.

– Det är unikt att så pass stora företag går i konkurs, med en dags mellanrum, säger Richard Mellberg, ordförande på Byggnads Öst.

Enligt Richard Mellberg är det oklart hur konkurserna kommer att påverka andra företag i regionen.

– Vi har inte fått en klar bild om det finns skulder till underentreprenörer och det kan bli en dominoeffekt. Om konkurserna också påverkat mindre entreprenörer som rörfirmor och plåtslagare, säger han.

Snickaren Johan Gille har nu sex månaders uppsägningstid och under den perioden rätt till den statliga lönegarantin.

Men problemet för byggnadsarbetare är att de slår i taket som är 210 000 kronor per år. Även om byggnadsarbetarna har sex månaders uppsägning så får de inte ut lön för hela uppsägningstiden.

– Lönegarantin kanske räcker i cirka tre månader. Många har innestående lön och semester, så det blir fort mycket pengar av lönegarantin, säger Tobias Jansson, ombudsman på Byggnads.

Jag konkurrerar ju med många om jobben

Johan Gille är 49 år och har jobbat 19 år som snickare. Han har redan börjat söka några nya jobb, men känner en viss oro.

– Det är två stora företag som har gått i konkurs, så det är många som har blivit arbetslösa. Jag konkurrerar ju med många om jobben. Det märks att det har blivit en lågkonjunktur, säger han.

Båda byggföretagen har kommenterat konkurserna på sina respektive FB-sidor.  Igår skrev Expandera Byggs vd Lennart Kellgren bland annat så här:

”Det har varit utmanande år för många företagare de senaste åren med bland annat pandemi, krig, skenande matpriser och nu senast energikris och en lågkonjunktur på framfart. Vi har hållit i, hållit ut, ställt om och försökt att anpassa oss efter alla tvära kast. Men till slut gjorde omständigheter i en entreprenad utanför Norrköping att vi inte längre klarade av att driva bolaget vidare”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plötsligt var snickaren Johan arbetslös: "En kalldusch"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig