info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här är nästa byggbolag som konkar: "En trend"

Under hösten 2022 har byggkonkurserna ökat kraftigt. "Det ser ut att vara en trend", säger statistikern Hanna Skystedt. Nu senast tvingades Växjö bygg och entreprenad att kasta in handduken.

Konkursen i bygg ökade under hösten 2022. Foto: Mostphotos

Växjö bygg & entreprenad grundades 2010 och har 17 anställda, mestadels snickare. Men i förra veckan ansökte företaget om att bolaget skulle försättas i konkurs, vilket Smålandsposten var först att rapportera om

Det har varit flera tunga smällar

Orsaken är att skulderna inte kan betalas i tid och att bolaget är på obestånd.

– Det har varit flera tunga smällar de senaste tre åren. Det är framför allt en tvist med ett företag som inte betalar oss, säger vd Daniel Lindberg till Byggnadsarbetaren.

Enligt bolaget saknas betalning på 1,3 miljoner kronor för arbete utfört i Uppsala och Norrköping. För några år sedan drabbades Växjö bygg & entreprenad också av att ett annat lokalt bolag gick i konkurs. 

– Under tre år har vi tappat tre miljoner kronor i kundförluster. Med den här tvisten så gick det inte längre, säger Daniel Lindberg.

Konkurserna i december är relativt höga om man jämför med tidigare år

Nya siffror visar att antal byggkonkurser ökat kraftigt under hösten 2022, i oktober och november med 34 procent jämfört med föregående år.

Antalet byggkonkurser i december var 126, vilket är den näst högsta siffran på tio år.

– Konkurserna i december är relativt höga om man jämför med tidigare år. Det ser ut att vara en trend, säger Hanna Skystedt, statistiker på Tillväxtanalys.

Det totala antalet företag som gick i konkurs i december var 726. Det är historiskt sett höga nivåer. Inte sedan 1998 har siffran legat över 700.

Vilka företag är det då som går i konkurs inom bygg?

  • Störst är ökningen inom ”Golv- och väggbeläggning” 56 procent (ökningen förklaras delvis att det var få konkurser 2021)
  • På andra plats kommer ”Byggande av bostadshus och andra byggnader” som ökade med 22 procent.  Inom ”Byggnadssnickeriarbeten” ökade konkurserna med 6 procent..

Men det finns också delar av byggbranschen, där det går bra. I branschen ”Värme- och sanitetsarbeten” minskade konkurserna med 38 procent.

Alla siffror är i jämförelse med 2021.

Fakta/Konkurser i byggindustrin

          2021      2022        Ökning
Okt    97         129           33%
Nov   117        158           35%
Dec   115        126           10%

Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här är nästa byggbolag som konkar: "En trend"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig