info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rivare fångade byggtjuvar i trapphus: "Jag jagade dem 400 meter"

En av rivningsarbetarna såg en tigersåg sticka upp ur ryggsäcken. Då satte han fart. Nu har två tjuvar dömts till fängelse.

Tjuvarna hävdar att de var på väg till tandläkaren då de råkade ta fel dörr och då hamnade inne på bygget. Där plockade de ner flera verktyg i sina ryggsäckar. OBS! Genrebild. Foto: Mostphoto

Det var tidigare i höst som ombyggnaden av Spångagården i Torshälla utanför Eskilstuna fick besök av ett par inbrottstjuvar. Enligt tjuvarna så kom de in på byggarbetsplatsen av misstag. De var egentligen på väg till tandläkaren då en av dem hade tandvärk. Men när de passerade genom en dörr på väg till tandläkaren stod de plötsligt ute på en byggarbetsplats, berättade de.

Och det var då dramatiken började. En av männen, som inte vill erkänna stölden, berättar att några byggnadsarbetare plötsligt började jaga dem. I tingsrättens dom står det att ”han uppfattade dem som hotfulla och han sprang i väg”. Kamraten erkänner dock i förhör att han plockat på sig verktyg inne på bygget. Bland annat en tigersåg som han stoppade i sin ryggsäck. ”Det var stundens ingivelse.”

Läs också Balkongspanande familj stoppade byggtjuvar

Ett par rivningsarbetare på Spångagården hade sett alltihopa. De var på plats för att plocka ner ventilationstrummor. Rivningsarbetarna kände inte igen männen och en av dem tyckte att han såg sin tigersåg sticka upp ur en av männens ryggsäck. Arbetskamraten sprang då i väg och kollade om det var deras verktyg som saknades, vilket det var. Den andra följde efter tjuvarna.

– Jag jagade dem i ungefär 400 meter och sedan försvann de in i ett trapphus. Under tiden jag sprang ringde jag till polisen. När jag kom fram till dörren så stannade jag utanför och såg till att ingen kunde ta sig ut, berättar en av rivarna för Byggnadsarbetaren.

Snart var polisen på plats. Tjuvarna blev gripna och rivarna fick tillbaka sina verktyg. Förutom tigersågen även en nibbler.

Enligt tingsrätten i Eskilstuna är det ställt utom allt rimligt tvivel att de två tjuvarna tillsammans och i samförstånd stulit verktygen. Båda dömdes till fängelse. Straffvärdet på själva verktygsstölden bedömdes av tingsrätten till 14 dagar. En av tjuvarna dömdes även för olaga hot så han fick ett fängelsestraff på 10 månader. Kamraten, som även åkte dit för ringa narkotikabrott, fick en månads fängelse.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rivare fångade byggtjuvar i trapphus: "Jag jagade dem 400 meter"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig