info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
3D Hyrliftar 980×260 V29

Byggkonkurserna fortsätter att öka - ökningen är 20 procent

Totalt sett minskar konkurserna, men inom byggindustrin fortsätter konkurserna uppåt. Ökningen är 20 procent.

Efter flera månader av negativ utveckling har vinden vänt. De svenska företagskonkurserna minskar i augusti månad med 10 procent. Men utvecklingen gäller inte byggindustrin, där konkurserna fortsätter att öka, uppger UC (affärs- och kreditupplysningsföretaget).
Antalet byggkonkurser under årets första sju månader, jan-aug, var 701, vilket är en ökning jämfört med samma period förra året, då det var 586. Ökningen var 20 procent.
– Konkursutvecklingen inom branscher som byggindustrin (+20%) och hotell- och restaurang (+22%), som har redovisat en stor ökning av antalet konkurser under första halvåret, har en fortsatt negativ trend, kommenterar Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC.
Enligt UC kan konkursökningarna inom byggindustrin har två möjliga orsaker. Dels kan det vara ändrade ROT-avdragsreglerna som infördes i början av året, dels kan det vara bedrägeriaspekten. Enligt UC har bedrägerierna ökat totalt sett på flera olika sätt. Fler bolag används som brottsupplägg och det kan handla om bolagskapning och id-stölder.

Läs mer: Fortsatt ökning av byggkonkurser

arrow_forward Senaste nytt
info

Byggnadsarbetaren.se använder cookies för att optimera upplevelsen för dig som besökare. Läs mer