info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggbolaget lockar med "sign on"-bonus: "Det är akut"

Många byggföretag skriker efter folk. Bemanningsföretaget Expandera Mera börjar nu med ”sign on"-bonus i sin förhoppning att locka byggnadsarbetare från oseriösa företag.
– Vi vill slå två flugor i en smäll, säger Jessica Löfström, styrelseordförande på Expandera Mera.

Säg upp dig och får 3000 kronor på första lönen. Bemanningsföretaget Expandera Mera börjar nu med "Sign on"-bonus för att locka folk. Foto: Privat, Motsphotos

Byggkonjunkturen är stark och det råder stor brist på byggnadsarbetare inom flera byggyrken, enligt Arbetsförmedlingens yrkesprognoser.

Häromdagen skrev vi om det anrika byggföretaget Bosses bygg i Ystad. De lägger ner företaget och pekar bland annat på svårigheten att hitta kompetent personal.

Bemanningsföretaget Expandera Mera testar ett nytt grepp för att hitta personal. Företaget har infört en så kallad ”sign on”-bonus. Det innebär att en byggnadsarbetare får 3000 kronor på första lönen hos om man säger upp sig och tar jobb hos bemanningsföretaget.

Konceptet har hämtats från andra branscher där det har varit svårt att få tag på kvalificerad arbetskraft.

– ”Sign on”-bonus började med att man ville rekrytera vd:ar på den internationella vd-marknaden och erbjöd dem en klumpsumma om de sa upp sig. Det har sedan blivit vanligt framför allt inom tech- och finansbranschen, säger Jessica Löfström, styrelseordförande på bemanningsföretaget Expandera Mera.

Expandera Mera har just nu stor brist på arbetskraft på flera orter som Kiruna, Sälen, Valdemarsvik, Stockholm, Göteborg, Uppsala och Örebro. Det handlar främst om trä- och betongarbetare, anläggare och markarbetare.

– Vi har uppdrag där vi inte kan tillsätta folk. Det är akut och det behövs tillsättas så fort som det bara går.

Är villkoret för att få bonusen att man säger upp sig?

– Ja, vår tanke är att vi ska slå två flugor i en smäll. Vi behöver dels personal till vår verksamhet, men vi vet också att det finns många som jobbar på oseriösa företag.

Vilka byggnadsarbetare vill ni anställa?

– Vi vill gärna locka personer som arbetar på oseriösa företag som är i gråzonen. Företag som fuskar med kollektivavtalet, exempelvis inte betalar lön på röda dagar och sjukpeng.

Med bonusen kanske de vågar att ta klivet och säga upp sig från de där skitföretagen

– Med bonusen kanske de vågar att ta klivet och säga upp sig från de där skitföretagen som ju också sabbar konkurrensen för oss som är seriösa.

På vilket sätt är ni bättre än andra företag?

– Vi är inte bättre än andra företag som sköter sig. Vi gör det som man ska enligt kollektivavtalet. Vi fuskar inte och vi står för en sund konkurrens.

Mats Åkerlind, vice vd på Byggföretagen

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen, tycker att ”sign on”-bonus är ett uttryck för att byggmarknaden just nu är het.

– Det är en stor efterfrågan på arbetskraft och det är brist inom flera byggyrken. I en bristsituation ökar avarterna. Vi ser gärna att seriösa företag med kollektivavtal, som Expandera Mera, konkurrerar ut oseriösa aktörer.

Tror du att fler bygg- och bemanningsföretag kommer att införa bonusar framöver ?

– Jag vet inte, men det är inte första gången det händer. Det har tidigare funnits olika slags premier, exempelvis att anställda får pengar för att locka över personal. Jag har hört talas om ”sign on”-bonusar tidigare, men det var många år sedan.

– Det är viktigt att de som söker arbete vänder sig till medlemsföretag i Byggföretagen för att känna sig trygg med att det är seriöst, istället för att jaga ”Sign on”-bonusar.

Hur ser byggmarknaden ut nu och framöver?
– Det är en bra marknad med stor efterfrågan och prognosen pekar på en ökning. Samtidigt finns det flera orosmoln som exempelvis råvaru- och cementförsörjningen, så företagen måste ha foten på både gasen och bromsen, säger Mats Åkerlind, vice vd på Byggföretagen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggbolaget lockar med "sign on"-bonus: "Det är akut"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig