info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Därför lägger klassiska byggbolaget ner: "Inget lätt beslut"

Det går inte dåligt. Ändå läggs klassiska Bosses Bygg ner, efter 47 år som ett av Ystads mest kända byggföretag.

Linus och Dennis Sandell på Bosses bygg. Foto: Privat/Mostphotos

En era går i graven när Bosses Bygg i Ystad läggs ner.

– Det var min far som startade företaget för 47 år sedan. Så det här var inget lätt beslut att fatta. Jag har många fina kunder och bra relation med våra snickare, säger Dennis Sandell, som de senaste åren drivit familjeföretaget med brodern Linus.

Men varför lägga ner ett företag med ett 15-tal anställda som går bra? Enligt Dennis Sandell är en orsak arbetskraftsbrist.

– Vi har haft ett antal killar som slutat under året. Ett par startade eget, en har hittat kärleken på annan ort, en annan ville gå vidare till ett större bolag. Det är inte lätt att få tag på utbildad arbetskraft i byggbranschen, säger han.

Svårt att få tag på kompetent personal

Är bygg överhettat?

– Det är det väl. Det byggs mycket och är svårt att få tag på kompetent personal.

Att priserna på byggmaterial kan ändras från dag till dag är en annan faktor som Dennis Sandell anser slår mot företag i Bosses Byggs storlek. Det blir svårt att beräkna priset på projekt.

– Vi har en fluktuerande prismarknad idag som inte gynnar oss som lite mindre företag. Det är svårt att få ett fast pris från byggvaruhandlingarna. När man har tagit ett jobb och fått ett pris, så kan materialpriset två månader senare vara ett helt annat.

Dennis Sandell anser också att fler regler från myndigheter, högre krav från facket och ökad administration vid kommunala projekt gör det svårt för mindre företag.

– Det är inte komplicerat att bygga, men med alla regler och papper så blir det tyvärr komplicerat. De som har 40 personer och uppåt kommer att klara sig bra. De har konsulter som gör pappersarbetet. Vi som är mindre kan inte ha två personer som gör pappersarbetet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Därför lägger klassiska byggbolaget ner: "Inget lätt beslut"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig