info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Byggare som följer regelboken blir snart utkonkurrerade"

Det grovt kriminella nätverket verkar på svenska byggen. Dess offer är utnyttjade arbetare och människor som luras att bli målvakter.
"Det handlar om enorma summor och enormt lidande, säger Byggnadsarbetarens reporter Johan Fyrk, som skrivit boken Svartjobbsfabriken.

Reportern Johan Fyrk har skrivit Svartjobbsfabriken. Foto: Verbal förlag

Id-kapningar, bluffbolag och grovt utnyttjade byggnadsarbetare på svenska byggen. Nu släpps boken Svartjobbsfabriken om ett multikriminellt nätverk i byggbranschen, med kopplingar till Östeuropa. Den är skriven av Byggnadsarbetarens reporter Johan Fyrk, som även är nominerad till utmärkelsen Guldspaden för sin granskning av nätverket. Boken är en fortsättning och fördjupning av de reportage som tidigare publicerats på Byggnadsarbetaren.

Varför ville du skriva Svartjobbsfabriken?
– Jag tycker att det är så intressant att det här gigantiska nätverket har fått finnas och ville göra en större granskning. Det handlar om så enorma pengar som försvinner i skatt och att det är ett så stort lidande för de här målvakterna och arbetarna som utnyttjas grovt, bor i ruckel och skjul och jobbar under hemska förhållanden samtidigt som de inte får några pengar. Målvakterna blir företagsägare på pappret och utnyttjas helt cyniskt. De kan få 700 spänn för att skriva på företagspapper, men får ta smällen och i vissa fall sitta månader i häkte.

Vad skulle du säga att boken framförallt  handlar om?
– Det handlar om hur det här grovt kriminella nätverket i Stockholm på olika sätt lurar staten på pengar och får in sina svartjobbare på stora byggen. De gör det på flera olika sätt, det är så många regler man måste gå runt. Man måste göra om ID06-kort, kapa identiteter, använda målvakter, fixa boende till svartjobbarna och samtidigt gömma undan dem. Jag försöker visa alla delar i hur det här nätverket gått tillväga.

Finns det fler nätverk som det du beskriver i ”Svartjobbsfabriken”?
– Det vet jag att det gör. Det finns många, många i storstadsregionerna. Det ser man i utredningar och jag pratar med många nu också som finns i det här, och som vänder sig till oss och berättar att de blir utnyttjade, att de inte får lön, bor dåligt och jobbar farligt. Det fortsätter i stort skala, det kan vi se.

Men hur kan det ske?
– Regelverket tillåter detta. Målvakter kan ta över företag, man har kunnat kapa ID06-kort, aktörer med fint rykte tar in svartjobbsföretag, myndigheter har inte tillräckligt med resurser för att hantera detta, säger de. Då går det att ha en sådan här stor organisation som får in 100 miljoner kronor på svartjobb. För det är så många kryphål, det är så tandlöst

Vad har gripit dig mest?
– Det var nog intervjun jag gjorde med en målvakt i Lettland som kallas Jana i boken. Jag får höra hennes historia om hur hon lurades att åka till Sverige och skriva på papper och utan att veta, blev hon vd för ett mångmiljonföretag, ett svartjobbsföretag. Hon startade en massa bankkonton i olika banker och blev en marionett för ett jättestort svartjobbsupplägg. Hon satt i häkte i tre månader och under den tiden var hon gravid och förlorade sitt barn. Enligt henne själv på grund av stressen som hon utsattes för. Det är de yttersta beviset för hur detta kan drabba personer.

 Hur påverkar kriminaliteten byggbranschen?
– Jag pratade med företagare som känner att konkurrensen blir helt orimlig. Hans företag och andra byggare som försöker gör allt enligt regelboken blir snart utkonkurrerade. Man kan se i undersökningar också att allt fler känner av den här illegala konkurrensen, storföretag, likväl som entreprenörer. Företag riskerar att gå under på grund av det här och att det blir inbyggt i systemet att beställarna alltid ska ta lägsta bud, även om det inte finns en chans att man kan göra jobbet med vit arbetskraft.

Vad vill du åstadkomma med din bok?
– Jag vill mest visa att det här problemet finns och så låter jag folk komma till tals om vad de tror det beror och vad man ska göra. Myndigheterna vill till exempel få mer resurser och kunna dela information. Jag vill visa att 100 miljoner per år kommer man undan med tack vare svartjobb, plus att det är så många personer som råkar illa ut. Då hoppas man att någon tar tag i och gör något åt problemet.

Boken är utgiven på Verbal förlag i samarbete med Byggnadsarbetaren.

Svartjobbsfabriken finns ute i handeln som bok och ljudbok, samt på olika streamingstjänster och går att beställa här.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Byggare som följer regelboken blir snart utkonkurrerade"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig