info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetaren kan få Guldspaden för granskning

Reportaget Svartjobbsfabriken är nominerad till Guldspaden. "Fint att de här frågorna kommer i ljuset", säger journalisten Johan Fyrk.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Guldspaden är en av Journalistsveriges viktigaste utmärkelser. Nu har Föreningen Grävande journalister nominerat 31 bidrag i åtta olika klasser. Byggnadsarbetarens reporter Johan Fyrk kan vinna utmärkelsen för granskningen Svartjobbsfabriken (i kategorin Magasin).

Johan Fyrk, 42 år, har tidigare arbetat på bland annat Aftonbladet och Expressen och på tidningen Byggnadsarbetaren sedan 2012.

Läs också 30-åringen styr det svarta byggnätverket

Sportfrågan till en tidigare sportjournalist, hur känns det?

– Jätteroligt, särskilt eftersom det är en viktig fråga för oss på tidningen och det är många som drabbas av den här typen av brottslighet. Fint att det kommer ut i ljuset och uppmärksammas mer. Det är en väldigt bra atmosfär på redaktionen, vilket gör att vi gräver upp sådana här saker.

Var du förvånad?

– Ja, lite. De här frågorna har inte varit på radarn så mycket i samhällsdebatten. Men nyligen hölls ett seminarium i riksdagen om kriminalitet i arbetslivet, med visst fokus på byggbranschen. Det är ett jätteproblem och fler börjar förstå det.

Är det första gången du har chans på Guldspaden?

– Ja. Tidningen Byggnadsarbetaren har tidigare blivit nominerad, men det är första gången för mig.

Hur länge arbetade du med reportaget?

– Fem-sex veckor, det började i små kollar och övergick i hårt jobb. Jag skrev först om ett av företagen som hade fått en upptaxering. Sedan började vi kolla upp ägarna och såg att de ägt en massa andra företag. Nätet bara växte och växte och jag upptäckte brottsliga upplägg, med målvakter och andra personer som drog i trådarna. Vi fick göra scheman över alla person- och företagskopplingar och pengatransaktioner och lägga ut papper på golvet. Det var ett gigantiskt nät och det tog ett tag innan vi förstod hur stort det var.

Vad var det avgörande momentet?

– När jag började kolla på domar såg jag ett kriminellt upplägg som hängde ihop. Då förstod jag att det inte bara var en slump att de här företagen kopplas till samma personer.

Är det här det största gräv du har gjort?

– Jag gjorde ett liknande jobb om företaget Prime Living, men den här härvan är mycket större. Tidigare gjorde vi ett stort jobb om Nya Karolinska men jag var bara delaktig i vissa delar, jag var redaktionschef då.

Hur kändes det under arbetets gång, var det många tråkiga myndighetsdokument?

– Det är det största pappersarbetet jag har varit i. Ibland blev jag matt av alla dokument, men man fick små belöningar. Det var många intressanta detaljer som dök upp hela tiden, ”här är en ny kriminell person”, ”här är falska fakturor”. Det gav mig energi till att arbeta vidare.

Kan du bjuda på någon spännande detalj ur arbetet?

– Ja, i förundersökningen fanns det bilder på ammunition. Jag tog kontakt med Livgardet och fick veta att det kom från ett automatvapen, en kalashnikov. Då insåg vi att det handlar om grov organiserad brottslighet, innan hade det mest sett ut som ekonomisk brottslighet.

Vad har avslöjandet resulterat i?

– En politisk debatt, arbetsmarknadspolitiska talespersoner har läst Svartjobbsfabriken och insett att det är en ohållbar situation. Det kanske har öppnat ögonen på några.

Har det förändrat något?

– Jag vet inte, jag är lite cynisk eftersom jag ser att det fortsätter att se ut så här, men kanske att man inte fuskar på just det här sättet längre. Man använder nya metoder som ser bättre ut på ytan, men som är lika kriminella.

Reportagen handlar om tung kriminalitet. Var du någonsin rädd?

– Inte rädd, men jag har försökt respektera situationen. När vi var ute på olika boenden försökte jag ligga lågt och inte göra något naivt som jag inte behärskar, inte komma för nära, utan bara bevaka och hålla mig i bakgrunden. Sedan har det hela tiden varit viktigt för oss att skydda källorna så att ingen som pratar med oss ska kunna råka ut för något. Det är de avvägningar vi har gjort.

Det är inte första eller sista gången som du skriver om brott i byggbranschen. Vad ger det dig personligen att jobba i sådana miljöer och med sådana ämnen?

– Kan man på något sätt förändra för dem som drabbas, arbetarna som jobbar och bor i hemska miljöer, gör skitjobb och får dåligt betalt och göms undan i samhället, då är det bra.

Så det finns inget kicksökande i det alls?

– Jo absolut, haha. Det är jättespännande också. När man märker att man har hittat något och upptäcker ett samband, det är en otroligt tillfredsställande känsla.

Den viktigaste frågan: Hur firar du?

– Jag är ledig idag och ska sticka ut och springa.

Här kan du läsa alla delar i Byggnadsarbetarens avslöjande Svartjobbsfabriken.

Vinnarna avslöjas på Grävseminariet i Borås den 21 mars.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetaren kan få Guldspaden för granskning