info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så ska "fågelholkarna" byggas – "Hänger upp husen på berget"

Vill du ha ett eget näste på en lodrät bergvägg? Då kanske du ska satsa på en fågelholk.

Invändigt: 50 kvadratmeter stort och tre plan. (Bilden är ett montage.) Foto: Nestinbox, Mostphotos

2017 satt arkitekterna Pontus Öhman och Elisabetta Gabrielli tillsammans med trähusfabrikanten Michel Silverstorm och spånade efter nya sätt att bygga små bostäder. En grundtanke var att försöka hitta nya ytor i tätbebyggda områden. Något annat som styrde kreativiteten var att husen skulle ha låg miljöpåverkan och byggas i tätorter där det redan fanns en färdig infrastruktur. Det var under dessa omständigheter som den lilla lådan Nestinbox föddes.

Pontus Öhman, projektledare och arkitekt på Luma Design.

– Vi tänker oss att man hänger upp husen på berget och sedan jackar in el och vatten i befintligt nät, säger Pontus Öhman, projektledare på Nestinbox.

Under två år har man räknat på konstruktionen. Allt från stål till infästningar i berg. Löst frågor kring vatten och avlopp. Ja, även brandskydd. Man har även nagelfarit olika bergarter. Nu är det snart dags att gå från ord till handling.

– Jag kan inte säga när vi börjar bygga, men förhoppningsvis inom ett år, säger Pontus Öhman.

Namnet på lyan, Nestinbox, kommer från engelskans nestingbox som betyder just fågelholk. Men till skillnad från fåglarnas enplanshus kommer det att handla om tre plan fördelat på 50 kvadrat. I övrigt är mycket sig likt. Holk som holk liksom. Det mesta jobbet görs på marken. Sedan hängs allt snabbt på plats med en lyftkran.

1. Trä och stål
Konstruktionen består av en stålvagga och KL-trä, alltså massivt trä. Både stålet och trämodulerna kommer att prefabriceras på fabrik. Väl på plats där huset ska byggas sätts delarna sedan ihop. Men vi tar det från början och inleder med det som ska få fågelboet att sväva på berget …

2. Infästning
Eftersom huset hänger på en lodrät bergvägg kommer inget av husets tyngd att kunna vila på själva berget. Därför krävs det rejäla infästningar. I ett vanligt svenskt berg har man räknat med sex fästpunkter. Vid varje infästning borras det ett fyra meter djupt hål där man sedan gjuter in ett dragstag. I änden på varje dragstag ut mot berget sitter det ett plattjärn. Sex motsvarande järn sitter sedan på själva stålkonstruktionen som ska bära träkonstruktionen.

Foto: Nestinbox

3. Själva stommen
Stålkonstruktionen förtillverkas men de sista delarna svetsas ihop på byggarbetsplatsen. När det jobbet är klart är det dags för trästommen. Även den produceras på fabrik, i moduler som får plats på en vanlig lastbil. Väl på bygget monteras träelementen ihop ovanpå stålkonstruktionen. Holken är i det här läget i princip helt klar utvändigt.

4. Det stora lyftet
Alla har väl satt upp en fågelholk? Brukar gå rätt snabbt. Tanken är att det ska bli samma visa här. Passar plattjärnen med varandra är det bara att lyfta och bulta. Sedan svävar holken där på bergväggen.

– Det kommer att krävas en riktigt stor byggkran, säger Pontus Öhman.

Enligt preliminära beräkningar kommer en Nestinbox att väga mellan 25-30 ton.

5. Huset på plats – hur kommer man dit?
Nästa steg är invändigt snickeriarbete och övriga installationer. Lite marigt att utföra i en kåk som plötsligt hänger långt upp i skyn. Lösningen är en spång.

– Själva entrén till husen kommer att vara på den sida som är vänd mot berget. Vi kommer därför att bygga en trappa ner till den holk som sitter högst upp. Sedan löper det en spång längs berget vidare till nästa. Och spången kommer att kunna passera varje hus eftersom det blir en indragning i fasaden på den sida som vänder sig mot berget.

6. El, vatten och avlopp
Rördragning och andra installationer; vatten, avlopp, el, fiber, kommer att dras i en isolerad trumma som ligger under spången. El och rinnande vatten är ju inga problem. Men hur går det med avloppet? Jo, där ska det göras anpassningar till hur det ser ut på platsen.

– Det kanske är möjligt att nå något avloppssystem nedanför berget. Om det inte går får man pumpa det uppåt och koppla på befintligt avlopp ovanför bergskanten.

7. Holk med tre plan
50 kvadrat fördelat på tre plan. Längst ner ett sovrum och ett teknikutrymme. På mellanplanet entré och kök. Högst upp ett entresolplan med vardagsrum där det även blir utsikt över våningen under.

Foto: Nestinbox

8. Brandskydd
På det nedersta planet finns en dörr som går ut mot berget. Utanför dörren finns den en plattform som alltså är belägen en våning under spången. På plattformen finns det en utvikbar stege. Den går att använda för att klättra upp på spången och sedan ta sig vidare bort från en eventuell brand.

9. Känna fåglarnas vingslag
Ännu finns det inga tankar på att hänga på någon balkong på husen. Fokus nu är att få till ett grundhus.

– Vi börjar där, men med tiden går det naturligtvis att utveckla konceptet och göra en del tillägg. Och då kan det bli aktuellt med en balkong. Det finns inga byggtekniska hinder för det, säger Pontus Öhman.

Var den första holken byggs är inte klart ännu.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så ska "fågelholkarna" byggas – "Hänger upp husen på berget"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig