info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tack för hjälpen Charlotte Kalla!

Varje stavtag, varje skatetag och varje upphetsad expertkommentar ligger inpräntat i mitt minne för evigt. Det ska banne mig inte vara mitt fel att Kalla inte kniper guldet …

”Charlotte får mig att stå ut.”

Att stå och nöta på en crosstrainer kan vara fruktansvärt tråkigt. Olidligt tråkigt! Träningsformen var tidigare en rejäl utmaning för mig, redan efter tio minuter brukade motivationen sina. I stället kom mörka tankar, alla med samma mål: ”Avsluta passet i förtid, Cenneth”. ”Sätt på Netflix och ta det lugnt i soffan i stället”. Ofta blev det just så.

Men under det senaste året har jag vunnit kampen. Eller egentligen inte. Det är vår skiddrottning Charlotte Kalla som gjort det – åt mig. Hon har fått mig att stå tiden ut.

Tillsammans med Charlotte har jag nämligen, via mobilen och lurar, återupplevt monsterjakten under stafetten i OS i Sotji 2014 om och om igen. Under vissa träningspass har jag sett sträckan flera gånger. Varje stavtag, varje skatetag och varje upphetsad expertkommentar från tv-sändningen ligger numer inpräntat i mitt minne för evigt.

För att få lite variation kör jag vissa pass med svenska kommentatorer. Andra med norska eller brittiska.

Sekundjakt

För att få lite variation kör jag vissa pass med svenska kommentatorer. Andra med norska eller brittiska. Norrmännen hoppas i det längsta att Björgen ska fånga in Kalla på den där fjärde sträckan. Det är en sekundjakt. Men tvivlet blir allt starkare. ”Ingenting är avgjort, men hon har öppnat ganska tufft. Det kan vi se”, säger den norska kommentatorn när Björgen passerar tv-kamerorna. Tiden börjar rinna iväg för norskan medan Kalla är riktigt stark i sin jakt på lagen i täten – Finland och Tyskland.

Tillsammans krigar jag och Kalla vidare. Hon matar på med treans växel så långt det går i varje backe. Hon flyger fram och solen skiner. På gymmet går maskinen varm. Svetten rinner, benen darrar. ”Kliv av Cenneth, kliv av”. Samtidigt kommer tvångstankarna. Om jag inte kör vidare hinner Kalla inte ifatt. Det ska banne mig inte vara mitt fel att Kalla inte kniper guldet.

De magiska orden

Till slut säger den svenska experten Emelie Öhrstig: ”Nu är hon ikapp”.

Orden kommer som en befrielse varje gång. Nu vet jag, det är nära nu. Bara några tramp till. Efter utförsbacken ner mot stadion närmar sig åkarna den sista svängen före upploppet.

”Kalla är på innern. Det är en rå sväng av Charlotte”, kommenterar den norska experten.

Resten är historia. Precis som mitt träningspass. En timme har passerat. Vi är i mål.

Tack för hjälpen, Charlotte. Vi ses snart igen.


Kulan i luften – det är vår!

Skidsäsongen på tv är slut.


Cenneth Niklasson, reporter

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig