info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så maxar du lönen på bygget

Är du ute efter pengar? Jobba på ackord. Då kan du kanske uppfylla drömmen om en långresa eller få råd med en egen lya.

LÄS HELA LÖNESTATISTIKEN HÄR (PDF-dokument, 359 kB)

Den eviga frågan – tidlön eller prestationslön. Varje löneform har väl sin charm med fördelar och nackdelar. Men för den som vill tjäna pengar är möjligheten att arbeta på ackord en utmärkt chans att dryga ut hushållskassan. Lönestatistiken talar sitt tydliga språk. Ackordsarbetarna är mer än någonsin byggets lönevinnare.
Det är inte lika lätt i alla yrken – att få till det med ackordsarbete. Traditionen att jobba på prestationslön kanske inte finns, kunskapen om hur det går till är låg, det är inte rätt typ av projekt, kroppen säger nej tack och arbetsgivaren är kanske negativt inställd. Att under de förutsättningarna försöka växla över från tidlön till ackord kan innebära både uppförsbacke och motvind på samma gång. Och för vissa är det inte ens möjligt. Men för dem som lyckas ta sig upp över krönet väntar en dal som skimrar av guld. Kolla bara på de här siffrorna som gäller för de tre senaste månaderna. Gapet mellan plattsättare på ackord och dem på tidlön är 52:77 kronor i timmen. För golvläggarna är skillnaden 57:38 kronor och bland takläggarna utklassar ackordsbetarna tidlönarna med 31:44 kronor i timmen. För den stora TBM-gruppen är avståndet 25:70 kronor i timmen. Så här ser det ut i yrkesgrupp efter yrkesgrupp. Vid en löneskillnad på 40 kronor i timmen och med en årsarbetstid på 2 000 timmar så handlar det om 80 000 kronor före skatt på ett år. Vad den slanten räcker till kan du ju fundera på själv och om det är värt att försöka ta sig över krönet.

”Din lön på bygget” är en facebookgrupp för alla som vill få totalkoll på bygglönen och andra ersättningar. Gör som tusentals andra och gå med du med och få lönetips direkt i ditt flöde.

Lite siffror då för denna period. Plattsättarna går från klarhet till klarhet och har nu ett ackordssnitt på 242 kronor i timmen. Även takläggarna står för ett bra lyft upp till 215 kronor i timmen.
Tidlönerna då. Ja, de flesta ligger en bit under 200 kronor i timmen och det kommer, precis som det var för många på ackord, bli lite trögt att passera den nivån. Finns säkert ett motstånd hos arbetsgivarna att ta klivet över och betala en timpeng på rätt sida om det strecket.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig