info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Orkanen Johan Lindholm går till LO – men en sak glömde han

”För gammal och för radikal.” Så lät det om Johan Lindholm när det spekulerades om hans namn som ett potentiellt förslag till ordförande i LO. Fram till i fredags, när vindarna tycks ha gjort ett tvärkast. Plötsligt uppstod ett vakuum i Byggnads.

Och på lördagseftermiddagen valdes han till LO:s nya ordförande sedan Pim van Dorpel dragit tillbaka sin kandidatur.

Grattis LO och synd om Byggnads, kan man kort sammanfatta det hela.

Det är långt mellan gångerna då en ordförande som Johan träder fram: Rolig, inte rädd att säga vad han tycker och stadigt förankrad i vänsterideologin. En citatmaskin, en doer och byggnadsarbetare in i ben och märg.

Nu återstår att se hur han ska fara fram i en organisation som är långt mer knepig att hantera än Byggnads. Klarar han det har alla byggnadsarbetare – och vanligt folk över lag – mycket att vinna.

Lindholm brinner för rättvisa villkor och ett samhälle som är till för alla och vet hur han ska paketera sina budskap för att göra sig hörd i debatten. Darra på den vita manschetten månde både moderater och storbolag.

Han har länge varit en del av LO:s styrelse och i flera års tid varit den mest intervjuade facktoppen i Sverige. En roll han trivts med och skött utmärkt.

Nu återstår att se hur han ska fara fram i en organisation som är långt mer knepig att hantera än Byggnads. Klarar han det har alla byggnadsarbetare – och vanligt folk över lag – mycket att vinna.

Det är lätt att le åt många av Lindholms uttalanden som inte alltid landat helt rätt. Men faktum är att bakom dem ligger ett stort engagemang och fotfolket vet vem Lindholm är. Och han lär ha fått över 2000 grattis-sms bara under lördagskvällen.

Under sina tolv år på Byggnads har Lindholm farit fram som en orkan: initierat Stoppa machokulturen – för en jämställd byggbransch – och jobbat internationellt. Han är ordförande i europeiska bygg- och träfacket och den som kopplat ihop de taskiga villkoren för migrantarbete med fotbolls-VM. Han har fått igenom Svensk byggkontroll och sist men inte minst fusionerat målarfacket med Byggnads.

Men det finns saker som han glömde också. Att odla sin efterträdare till exempel. Han lämnar ett vakuum efter sig både i branschen och i förbundet. Grattis Johan.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig