info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jo, även du kommer att bli fett påverkad

Det finns en fråga som alla partier borde ägna sig åt istället för att käbbla. Klimatet påverkar alla, inte minst landets byggarbetsplatser, på många sätt.

Foto: Mostphotos

Medan talmannen ägnar sig åt att lägga pussel för att få ihop en ny regering, tänker jag ägna den här ledaren åt klimatet. Sucka inte nu – varenda en av er kommer att bli fett påverkad av den uppvärmning av klotet som pågår nu. Inte bara som privatpersoner med stormar som sliter av hustak och störtregn som dränker källare.

Det förändrade klimatet kommer framför allt att påverka landets byggarbetsplatser på massor med olika sätt. Vartenda bygge kommer att behöva klimatanpassas. Material såväl som metoder måste säkras utifrån hur de påverkar miljön, bli mindre giftiga för naturen, husen byggas på ett mer hållbart sätt.

Ta rörmontörer som exempel. Dagens vvs-lösningar kommer förmodligen att behöva vidareutvecklas. De håller varken för alltför kraftiga vattenflöden eller långvarig torka, som redan är en konsekvens av klimatkatastrofen. Och visst, det ger förstås flera jobb men också ett huvudbry. Hur ska detta lösas i framtiden? Det är bråttom nu.

Ja, det är många frågor som ni byggnadsarbetare kommer att ställas inför. Kommer till exempel ackorden att hänga med in i dessa nya byggsätt?

Just den här frågan – klimatet – är också vad alla politiska partier borde ägna sig åt i mycket större utsträckning än att käbbla om vem som inte kan samarbeta med vem.
Samtliga vet att det i detta nu bara finns ett möjligt riksdagsparti som inte hör hemma i en demokrati.

De övriga borde ödmjukt sätta sig ned runt bordet och se hur de kan enas om den enskilt viktigaste frågan för alla just nu. Sedan kan de bygga nya samarbeten utifrån det.

Sveriges folk har visat vägen. Nu är det dags att kasta gamla snuttefiltar och ta ansvar för framtiden på riktigt.

Cyklande golvläggare, jättebra ju! Läs vår intervju med Björn Persson!

Bygga skyskrapa utan bygghiss. Hur dumt, exakt?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig