info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Högre i tak kan ge mer pengar i plånkan

För att ackordet ska gå ihop är det viktigt att planera och jobba på. Men för att nå de riktigt höga lönetopparna krävs det mycket mer än så.

Bygglag som har det högt i tak.
Ett bygglag som jobbar vid Södertälje kanal mätte ihop 340 kronor på den senaste avstämningen. Foto: Anders G Warne

Att planera arbetet och knega på är självklart viktigt för att ackordet ska gå ihop. Och de flesta byggnadsarbetare är skolade så. Att ta ansvar för att strukturera jobbet, kavla upp ärmarna och göra sitt dag efter dag för att få ihop till brödfödan. Gott så! Men för att nå de där riktigt höga lönetopparna på projekt som sträcker sig bortom några tusen arbetstimmar krävs det mer. Mycket mer! Det handlar om ett mycket bredare samarbete som går långt utanför bygglagets sfär.

Alla ska med

För att använda en sliten klyscha – alla ska med. Flaggvakten vid grinden, byggstädaren som sopar leriga golv, byggnadsarbetare, lagbasar, platschefer och alla andra tjänstemän upp till högsta projektchefen. Allamåste vara delaktiga, alla måste ta hänsyn och alla måste bjuda till.

Men tyvärr – det räcker inte där. Utan ännu mer krävs. En öppenhet där alla får säga sitt och en kamratskap där man lyfter varandra. Såväl mellan olika yrkesgrupper som arbetare och tjänstemän.

340 kronor i timmen

Byggnadsarbetaren skrev i förra numret om en sådan arbetsplats, ett bygglag som jobbade vid Södertälje kanal. Där finns allt detta. De mätte ihop 340 kronor på den senaste avstämningen.

Genom åren, när jag varit ute på reportage och pratat med folk på bygget, är det påfallande ofta en stel stämning när arbetare och arbetsledare står sida vid sida och pratar. Öppenheten och en god stämning som omfattar alla på bygget saknas, känslan av lågt i tak, vi och dom. Samma vi och dom-känsla kan gälla mellan yrkesgrupper: alla ska fram med sitt.

Lika mycket värda

I Södertälje var platschefen stolt över sina arbetare, lagbasar diskuterade alltid med laget om planeringen, allas röster och åsikter var lika mycket värda. Ung eller gammal spelade ingen roll. Platschef eller lärling spelade ingen roll. Kopiera det arbetssättet om även du vill tjäna mer pengar i framtiden.

Ny ackordslista – nya möjligheter.

Kommer varselvågen att pressa bygglönen?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig