info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fusket fem meter från ministrarna

Oleksandr skakar på huvudet. Han skrattar när han berättar. Åt sig själv, åt eländet, åt det löjliga i hela situationen.

Riksdagshuset i Stockholm. Foto: Mostphotos

– Jag trodde att tiotusen kronor i månaden var en ganska bra heltidslön. Det tog flera månader innan jag förstod att det inte går att leva på så lite i Sverige.

Vi sitter i ett oansenligt mötesrum på Sveavägen i Stockholm. Hit kommer varje vecka byggare som blivit lurade på lön. Väggarna har hört det mesta.

Här har golvläggare från Nicaragua berättat att de bott på liggunderlag i sin chefs villagarage i flera år. Takläggare från Uzbekistan har berättat hur de tvingats att jobba utan vare sig fallskydd eller byggställningar. En snickare reste sig och gick. Han förklarade att han måste tillbaka till Ukraina samma kväll. Han hade frågat om sin lön och byggbolaget hade svarat med att leja torpeder som hotat hans hustru.

Jag såg politiker gå under mig med sina livvakter. En minister hade presskonferens precis nedanför.

Oleksandrs berättelse om den usla lönen liknar hundratals andra. Men när han visar bilder i mobilen är det någonting som sticker ut.

– Titta, ovanför gångvägen är det små broar med vapensköldar. Vi tätade fogarna i dem. Jag såg politiker gå under mig med sina livvakter. En minister hade presskonferens precis nedanför.

Nu skrattar jag också.

Oleksandr, flykting från Ukraina, blev grundlurad när han lagade fogarna i riksvapnet. Hans jobb var att snygga till fasaden på Sveriges riksdag. Det hände fem meter över huvudet på de ministrar som jobbar mot arbetslivskriminalitet. Det säger någonting om läget.

Det nya året börjar oroligt. Krisen tornar upp sig. Som vanligt lär arbetstagarna betala det högsta priset. Arbetsbrist. Uppsägningar. Konkurser. Vilka bolag kommer att följa spelreglerna och vilka kommer att låta svartjobb och fusk ta dem genom de tuffare tiderna?

Du som är ute och jobbar har bättre möjlighet att upptäcka fusk än politiker som promenerar runt riksdagshuset. I år öppnar så kallade a-krimcenter runtom i landet. De gör det lättare att tipsa när man ser någon fara illa på bygget. Det är viktigt att slå larm, för den som drabbas men också för den som riskerar att konkurreras ut.

Låt oss göra 2023 till vändpunkten i den sorgliga historien om fusket i byggbranschen. Sedan kan vi skaka på huvudet och skratta åt eländet tillsammans.


2023 genomför LO en satsning på att nå arbetare som inte pratar svenska. Bra! De med sämst villkor måste med i arbetarrörelsen. Deras villkor påverkar hela arbetsmarknaden.

Tummen nerI dagsläget fungerar inte kontrollerna. Jag har träffat byggare som lurats vid Skatteverket, Tullverket, Rosenbad, LO-borgen och Riksdagen.


Emil Boss är författare, trött pappa, ser för mycket på Netflix och arbetar fackligt mot arbetslivskriminalitet i byggbranschen.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig