info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnads 980×240 v21

Så kan du hjälpa Volodymyr

"Upplevelsen att bli skuldsatta och fastna i krigets Ukraina på grund av arbetslivskriminella svenska byggbolag delar Volodymyr, Anastasiia och Dmytry med tusentals andra."

Många ukrainare har hamnat i klorna på kriminella byggbolag. Foto: Mostphotos

När Volodymyr stiger ur bilen har han kört två hundra mil. Det är tre dagar sedan han och hustrun låste dörren till sin lägenhet i Lutsk och slöt upp i de ändlösa bilköerna ut ur västra Ukraina. Bakom sig lämnar de nästan allt de äger.

En ovanligt stor och grov snickarnäve sträcks fram i ett handslag. Volodymyr har arbetat med kroppen i mer än trettio år, inte bara i hemlandet utan även i Sverige, där han jobbat med nyproduktion av bostadsrätter. Varken han eller hustrun är några ungdomar längre och att sitta i bilen så länge har varit påfrestande.

Egentligen började Volodymyrs resa för flera månader sedan, i Knivsta. Tillsammans med elva andra snickare från Ukraina jobbade han femtio till åttio timmar i veckan för att slutföra ett lyxigt parhusprojekt, men fick i slutändan inte en krona. När snickarna lurats på tre månadslöner i rad hade de inget annat val än att packa ihop och åka hem skuldsatta. Sedan kom kriget. Eftersom Volodymyr är över sextio är han undantagen totalförsvarsplikt och har därför möjlighet att fly. De andra är fast.

Volodymyr kommer att bo i min svärmors hus en tid innan han och hustrun får en bostad genom Migrationsverket. Vi går in och hälsar på dem som lyckats ta sig till Sverige. I ett rum på övervåningen bor Anastasiia. Hon och pojkvännen arbetade under vintern i Hallstahammar med att montera fönster. När de inte heller fått lön på två månader tvingades de lämna Sverige och kriget bröt ut en vecka senare. Nu sitter pojkvännen Vasyl fast i en liten stad i västra Ukraina och tillverkar kamouflage till stridsvagnar.

Som grupp räknat har ukrainare på senare år haft bland de sämsta arbetsvillkoren i Sverige med ändlösa arbetsveckor och låga löner.

På nedervåningen bor Dmytry med sin fru och femåriga son. Han är snickare och har byggt bostadsrätter runt hela Mälardalen. Även han lurades på flera månadslöner och när kriget kom hade han inte råd att hjälpa hustrun – som är långtidssjukskriven – att komma hit till säkerhet. Men familjen har ändå kunnat återförenas genom att byggnadsarbetare i Stockholm samlat in pengar.

Upplevelsen att bli skuldsatta och fastna i krigets Ukraina på grund av arbetslivskriminella svenska byggbolag delar Volodymyr, Anastasiia och Dmytry med tusentals andra. Det handlar om byggare som lurats när de byggt våra skolor, sjukhus, hyres- och bostadsrätter och renoverat allt från förskolor till villor. Som grupp räknat har ukrainare på senare år haft bland de sämsta arbetsvillkoren i Sverige med ändlösa arbetsveckor och låga löner. Många har med varierande resultat slagit larm till myndigheter, facket och media.

Du som är byggnadsarbetare kan hjälpa kollegorna i Ukraina utöver det du bidrar med via skatten. Skicka gärna en slant till Byggnads insamling så att människor som Dmytry, Anastasiia och Volodymyr får bättre möjligheter att klara sig igenom den tragedi som utspelar sig i deras hemland. Genom denna kontakt slipper de kanske också hamna i klorna på kriminella byggbolag som utnyttjar redan utsatta människor och urholkar de svenska villkoren.

Den globala ojämlikheten gör det lättare för oss i Sverige att hjälpa människor i Ukraina. En normal månadslön är runt tre tusen kronor i Ukraina.

Den globala ojämlikheten är anledningen till att så många byggnadsarbetare luras att jobba under urusla villkor i Sverige.


Emil Boss är författare, trött pappa, ser för mycket på Netflix och arbetar fackligt mot arbetslivskriminalitet i byggbranschen.


Du förlorar på att Jonibek blir lurad

"Det var bättre villkor i Ryssland. Där fick man åtminstone ut lönen”.

Jag träffar plattsättaren Jonibek över en kopp kaffe. Han har byggkläderna på. Nävarna är grova och jag slås av hur mycket äldre han ser ut än sina fyrtio år. Han berättar att han arbetat i många olika länder men att Stockholm har varit värst.

Här förstod han snabbt att chansen att få ut sin lön var ungefär 50 procent. Han jobbade på ett prestigeobjekt. I entreprenadkedjans topp fanns en av Sveriges största byggherrar. Men Jonibek fick ingen lön.

När han och kollegorna protesterade trängde sig fem män in i deras lägenhet. Männen förklarade att om bolagets fusk med ID06-kort avslöjas, kommer byggchefen beställa ett mord på den som tjallat. Jonibek ställer ner kaffekoppen. Han har bestämt sig för att åka hem. ”Det går inte att arbeta i Sverige. Det är för många skurkar, ingenting fungerar.”

Om bolagets fusk med ID06-kort avslöjades kommer byggchefen beställa ett mord

Under 2021 har jag suttit ner och pratat med flera hundra byggnadsarbetare i Stockholm. Jag har träffat takläggare som fallit från tak och legat hemma i månader utan sjuklön. Jag har lyssnat på rivare som säger sig ha sanerat asbest i t-shirts och grovarbetare som fått vita fingrar efter att ha beordrats att bila för hand flera veckor i sträck. En snickare visade en film på hur han attackerades med kniv när han krävde att få betalt.

Det är drabbande att träffa människor som blivit så i grunden förnedrade. Förutom dem sitter hundratals familjer och väntar på pengar som aldrig kommer. Hur kan så många bli grundlurade och utnyttjade medan de bygger våra sjukhus och bostäder? Det är så att man kan bli galen.

Utan utländsk arbetskraft skulle våra byggen stanna. Tiotusentals byggnadsarbetare behövs och ofta kommer de från fattiga länder utanför EU. Det kunde ha varit en solskenshistoria: Lägstalönen i byggavtalet kan lyfta en familj ur fattigdom. I stället kommer många hem lurade eller skadade. Några kommer inte hem alls.

Efter mötet med Jonibek frågar jag mig vem som egentligen tjänar på det här. I Stockholm finns på sin höjd några tusen ägare av byggbolag som blir rika genom att bryta mot lagar och lura gästarbetare.

Alla andra, hela Sverige, förlorar på situationen; byggare konkurreras ut när kollegor på samma bygge får mindre än hälften av lönen för samma jobb, svartjobben gör att hundratals miljoner i skattepengar hamnar i kriminellas fickor, myndigheterna får merarbete, byggherrarna får merkostnader. Och värst är det förstås för personer som Jonibek.

Vi som förlorar på arbetslivskriminaliteten är många fler än skurkarna. Du som är byggnadsarbetare och som sitter hyfsat säkert med tillsvidareanställning och avtalsenlig lön – våga säga ifrån om du misstänker att kollegor far illa. Protestera om någon tar risker och jobbar utan rätt utrustning eller utbildning. Annars är det hög risk att det är ditt jobb som det sparas in på nästa gång.


Byggnads Skåne förstärker sin rysktalande personal med en organisatör som ska jobba med gästarbetare.

Beslutet om fler myndighetsrazzior på byggena kommer att drabba utsatta byggnadsarbetare hårt, men bolagsskurkar lindrigt.


Emil Boss

är författare, trött pappa, ser för mycket på Netflix och arbetar fackligt mot arbetslivskriminalitet i byggbranschen.


Annons
EHRAB 250×600 v21 version A
EHRAB 250×600 v21 version C
EHRAB 250×600 v21 version B