info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Du förlorar på att Jonibek blir lurad

"Det var bättre villkor i Ryssland. Där fick man åtminstone ut lönen”.

Jag träffar plattsättaren Jonibek över en kopp kaffe. Han har byggkläderna på. Nävarna är grova och jag slås av hur mycket äldre han ser ut än sina fyrtio år. Han berättar att han arbetat i många olika länder men att Stockholm har varit värst.

Här förstod han snabbt att chansen att få ut sin lön var ungefär 50 procent. Han jobbade på ett prestigeobjekt. I entreprenadkedjans topp fanns en av Sveriges största byggherrar. Men Jonibek fick ingen lön.

När han och kollegorna protesterade trängde sig fem män in i deras lägenhet. Männen förklarade att om bolagets fusk med ID06-kort avslöjas, kommer byggchefen beställa ett mord på den som tjallat. Jonibek ställer ner kaffekoppen. Han har bestämt sig för att åka hem. ”Det går inte att arbeta i Sverige. Det är för många skurkar, ingenting fungerar.”

Om bolagets fusk med ID06-kort avslöjades kommer byggchefen beställa ett mord

Under 2021 har jag suttit ner och pratat med flera hundra byggnadsarbetare i Stockholm. Jag har träffat takläggare som fallit från tak och legat hemma i månader utan sjuklön. Jag har lyssnat på rivare som säger sig ha sanerat asbest i t-shirts och grovarbetare som fått vita fingrar efter att ha beordrats att bila för hand flera veckor i sträck. En snickare visade en film på hur han attackerades med kniv när han krävde att få betalt.

Det är drabbande att träffa människor som blivit så i grunden förnedrade. Förutom dem sitter hundratals familjer och väntar på pengar som aldrig kommer. Hur kan så många bli grundlurade och utnyttjade medan de bygger våra sjukhus och bostäder? Det är så att man kan bli galen.

Utan utländsk arbetskraft skulle våra byggen stanna. Tiotusentals byggnadsarbetare behövs och ofta kommer de från fattiga länder utanför EU. Det kunde ha varit en solskenshistoria: Lägstalönen i byggavtalet kan lyfta en familj ur fattigdom. I stället kommer många hem lurade eller skadade. Några kommer inte hem alls.

Efter mötet med Jonibek frågar jag mig vem som egentligen tjänar på det här. I Stockholm finns på sin höjd några tusen ägare av byggbolag som blir rika genom att bryta mot lagar och lura gästarbetare.

Alla andra, hela Sverige, förlorar på situationen; byggare konkurreras ut när kollegor på samma bygge får mindre än hälften av lönen för samma jobb, svartjobben gör att hundratals miljoner i skattepengar hamnar i kriminellas fickor, myndigheterna får merarbete, byggherrarna får merkostnader. Och värst är det förstås för personer som Jonibek.

Vi som förlorar på arbetslivskriminaliteten är många fler än skurkarna. Du som är byggnadsarbetare och som sitter hyfsat säkert med tillsvidareanställning och avtalsenlig lön – våga säga ifrån om du misstänker att kollegor far illa. Protestera om någon tar risker och jobbar utan rätt utrustning eller utbildning. Annars är det hög risk att det är ditt jobb som det sparas in på nästa gång.


Byggnads Skåne förstärker sin rysktalande personal med en organisatör som ska jobba med gästarbetare.

Beslutet om fler myndighetsrazzior på byggena kommer att drabba utsatta byggnadsarbetare hårt, men bolagsskurkar lindrigt.


Emil Boss

är författare, trött pappa, ser för mycket på Netflix och arbetar fackligt mot arbetslivskriminalitet i byggbranschen.


Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig