info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Det är läge för extra allt

Konjunkturen i byggsektorn fortsätter åt rätt håll. Och då är vi ändå bara i början av den enorma mängd av bostäder som enligt politikerna ska byggas i landet fram till 2020.

LÄS HELA LÖNESTATISTIKEN HÄR (PDF-dokument, 580 kB)

Det kan bli hett i byggbranschen, men det gäller ju bara om deras ord blir verklighet. Regeringen har ett mål på 250 000 nya bostäder fram till 2020. Enligt Boverket krävs det mer än så – 70 000 varje år– för att behovet ska täckas.
Förra året byggdes det 38 500 lägenheter. Att därifrån näst intill dubblera bostadsbyggandet för att täcka efterfrågan är inte helt lätt. Inte minst med tanke på att siffran för förra året var den högsta sedan 1994.
Bostadsbyggandet ligger alltså redan på en hög nivå jämfört med de senaste 20 åren. Det innebär att många av de resurser som krävs vid bostadsbyggande redan används.
Fler än regeringens mål på 50 000 lägenheter har det inte byggts sedan början av 1970-talet. För att nå dit kommer det krävas mycket då aktiviteten i byggsektorn redan är hög. För att nå Boverkets siffra på 70 000 bostäder kommer det krävas ännu mer – vi snackar extra allt av allt.
Extra allt gäller inte minst byggnadsarbetarna själva. Att bygga bostäder är personalintensivt. Så frågan är vilka som ska bygga de nya lägenheterna. Det kan knappast hämtas mängder av folk från anläggningssidan. Visserligen går anläggningsbyggandet lite svagare just nu men samtidigt är flera stora projekt på gång och inte minst – politikerna har annonserat om satsningar även här. En del kan täckas av dem som är arbetslösa och en del av arbetskraft från andra länder. Men ändå – det luktar brist på byggnadsarbetare lång väg. Redan i dag hävdar 40 procent av byggbolagen att problem med att få tag på personal är det största hindret för att öka byggandet. Så med stor sannolikhet – för byggnadsarbetarna väntar några goda år och deras krav vid löneuppgörelser på bygget bli enkelt:
– Extra allt!

Cenneth Niklasson, lönereporter
Följ mig på twitter för det senaste om bygglönerna @CnNiklasson

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig