info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtalsrörelsen tar fart nu

Nästa vecka drar avtalsrörelsen igång på allvar. På onsdag har LO representantskap och väntas ta beslut om gemensamma krav inför förbundens förhandlingar om nya kollektivavtal.

I vår går alla Byggnads nu gällande kollektivavtal ut. Under hösten pågår behandling av avtalsmotioner, förslag från medlemmar om vilka krav som ska drivas, runt om i Byggnads regioner.
Samtidigt som det arbetet pågår från organisationens rötter diskuteras vad som ska drivas även ovanifrån. LO-förbunden samordnar traditionellt en vissa grundlägande krav inför avtalsrörelsen. Hur de gemensamma kraven ska se ut lär klarna i nästa vecka, då LO har representantskapsmöte på onsdag.

Kräver extra för undersköterskor

Två inspel har under den senaste månaden väckt offentlig debatt inför avtalsrörelsen.
Det första kom inifrån LO, från Kommunal som gått ut med att förbundet kräver att undersköterskorna får utrymme för relativa löneökningar utöver det märke som sätts av industrin. Förbundets ordförande Annelie Nordström och avtalssekreteraren Lenita Granlund skrev på DN Debatt i mitten av september att detta är ett krav för att Kommunal ska ingå i LO-samordningen.
Syftet är att undersköterskorna ska få möjlighet att börja komma ikapp jämförbara mansdominerade yrkesgrupper.

KI lyfter fram lägstalöner

Den sjunde oktober kom sedan Konjunkturinstitutet med sin lönebildningsrapport, tänkt som ett underlag inför avtalsförhandlingarna. Den pekade på lägre ingångslöner som ett verkningsfullt sätt att sänka trösklarna för dem som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Lägre lägstalöner är knappast en argumentation som facket välkomnar, däremot precis vad Svenskt Näringsliv ofta upprepar.
Däremot ansåg arbetsgivarorganisationen att Konjunkturinstitutet räknat på för höga generella löneökningar då de satt upp hypoteser om de kommande avtalen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtalsrörelsen tar fart nu

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig