info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Våga höja din blick - upptäck ljusglimtarna

Ibland kan det vara bra att lyfta blicken, andas lite och trots allt pröva att tänka tanken: Det finns små ljusglimtar i vår mörka, kalla värld.

Sverige stänger gränserna för att förhindra den ”systemkollaps” som vår utrikesminister varnat för. Arbetsgivarrepresentanter och borgerliga politiker trumpetar domedagsprofetiskt om att lönerna nu måste sänkas, helst för alla så klart men definitivt för unga och människor på flykt. Och ingenstans har de att bo och inga välfärdsresurser har vi kvar för att hjälpa dem med.

Bilderna som målas upp på näthinnan, är att om ingen sätter stopp så fylls våra gator snart av horder av 20-plussare och utrikesfödda som likt zombies i en Hollywoodskräckis, stapplar fram i jakt på tak över huvudet och sysselsättning.

Så kommer arbetslöshetsstatistiken för årets första månad.

För femtioelfte gången i rad rapporterar vi om sjunkande arbetslöshetssiffror för byggbranschen. På tre år har den totala arbetslösheten i branschen sjunkit från 12 procent till 7,3. Visst är det fortfarande en alldeles för hög siffra, men trenden är tveklöst positiv.

För övriga arbetsmarknaden gäller ungefär samma förhållanden. Enligt arbetsförmedlingen har vi i dag den lägsta ungdomsarbetslösheten sedan 2009. På ett år har vi fått 11 000 färre ungdomar som är inskrivna som arbetslösa hos AF.

Nu säger inte jag att det inte finns problem och att dessa ska sopas under mattan. Statistiken visar till exempel att långtidsarbetslösa fortsätter att glida allt längre bort från arbetsmarknaden. Osynliggörandet av den samhällsgruppen är ett av våra största politiska bedrägerier på senare år, vilket har öppnat för rena förföljelser av människorna som ingår i den.

Vad jag däremot säger är, att om nu somliga kurvor pekar åt rätt håll så bör de läggas bredvid de domedagsprofetior som den svenska Teapartyrörelsen ständigt kablar ut. Profetior har nämligen en tendens att bli självuppfyllande. Om vi ständigt matas med budskapet att allt går åt fel håll, att allt går utför, ja då befinner vi oss snart på ett sluttande plan.

Så prova att andas djupt (jag vet att allergiprofessor Agnes Wold säger att man inte ska göra det, men gör det i alla fall, lite i smyg), höj blicken och tänk så här:

  • 11 000 färre ungdomar i arbetslöshet.
  • Bostadsbyggande i en takt som slår allt vi sett hittills under 2000-talet.
  • Höjd a-kasseersättning sedan september i fjol.

Det är också tre bilder av Sverige som du kan välja att fokusera på, istället för domedagsprofetiorna. Lite som det där med att se ölglaset som halvtomt eller halvfullt.
Eller åtminstone både ock.

Johan Sjöholm, redaktör

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig