info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

Arga takläggaren byter namn – hotas redan med vite

Arga takläggaren har varit i blåsväder länge och har nu bytt namn. Arbetsmiljöverket hotar redan det nya bolaget med vite om man inte följer arbetsmiljölagen.

Tak- och fasadmästarna är Arga takläggarens nya bolag. Foto: Kristian Borg

Byggnadsarbetaren har i flera artiklar rapporterat om Arga takläggaren, som vid upprepade gånger har kritiserats för dålig arbetsmiljö och anklagats för att övertala äldre att betala för takarbeten i onödan.

Nu har Arga takläggaren AB bytt namn och ägaren Serdar Erdogan har också startat ett nytt företag – Tak- och fasadmästarna i Sthlm AB. Men det har inte tagit lång tid att få nya underkännanden. Bara sedan i mars 2019 har Arbetsmiljöverket beslutat om sex omedelbara förbud med vite mot Tak- och fasadmästarna.

Arbetsmiljöverket har nyligen genomfört flera oanmälda inspektioner och funnit så allvarliga brister att man beslutat om förbud mot vite på 200 000 kronor om företaget utför arbete utan korrekta räcken eller sele och lina. Förbudet gäller alla arbetsställen i Stockholms, Södermanlands, Östergötlands och Gotlands län.

Inspektionerna har skett vid takjobb på villor och radhus i bland annat Sollentuna och Enskede. Arbetsmiljöinspektör Jenny Bengtsson har varit med vid tre inspektioner.

– De inspektioner jag har varit på har det inte funnits något fallskydd alls. De har haft två arbetstagare på tak, inga arbetskläder, bara t-shirt och jeans, och ingen personlig fallskyddsutrustning. En bristfällig ställning står på ena långsidan, det ser likadant ut på alla renoveringar. Den saknar fallskydd och finns där som ett sätt att ta sig upp på taket. Man brukar också förvara material på ställningen, tegelpannor till exempel. Sist jag hade med deras byggen att göra sviktade bomlagen, eftersom det låg takpannor på ställningen.

Arbetsmiljöverket känner till Arga takläggaren sedan tidigare, men det aktuella beslutet är inte fattat på gamla grunder.

– Vi har tidigare lagt förbud mot det andra bolaget, men det påverkar inte vår bedömning. Vi ska göra vårt jobb oavsett bolag. I det här fallet har vi åkt ut efter tips från allmänheten. Det har varit risk för livsfara för arbetstagarna, som kan falla från mellan tre och sex meters höjd, säger Jenny Bengtsson.

Jenny Bengtsson förklarar åtgärden med förbud för alla bolagets arbetsställen i regionen så här:

– Arbetsgivaren har uttalat till flera inspektörer att han inte har för avsikt att följa våra beslut eller betala vite. Därför har vi lagt förbud som gäller allt arbete. Det är också för att snabba upp vår handläggning. När vi kommer ut annars brukar vi behöva göra en uppföljning innan beslut om vite, men deras arbeten går väldigt fort och blir klara på ett par dagar.

Serdar Erdogan, vd för Tak- och fasadmästarna, säger först till Byggnadsarbetaren att han inte har någon kommentar till Arbetsmiljöverkets förbud och hot om vite.

Men du ska ha sagt att ni inte tänker betala och att du inte tar hänsyn till Arbetsmiljöverkets beslut?

– Varför skulle jag säga något så dumt, det låter väl inte så rimligt? Det är som att skjuta sig i foten. Jag har inte sagt det. Vi går igenom våra underentreprenörer nu och ser vilka som har licenser och inte, och så följer vi upp. Alla ska följa regler och lagar. Det är våra underentreprenörer som har utfört arbetet.

Kommer ni att fortsätta arbeten utan fallskydd eller sele nu?

– Vi ska följa upp så att våra underentreprenörer följer alla lagar och regler.

Varför har du bytt namn på Arga takläggaren och bildat nytt bolag, Tak- och fasadmästarna?

– Vad har ni med det att göra? Vad är det för fråga? Det spelar väl ingen roll vad man heter.

Men det har varit många klagomål på Arga takläggaren. Är namnbytet ett sätt att rentvå ert namn?

– Vad ska jag rentvå? Vet du hur många tak vi har bytt och hur lite klagomål vi har? Andra bolag byter också namn. Vi tyckte inte att det var ett bra namn längre.

Hur påverkas ni av Arbetsmiljöverkets beslut?

– Det är klart att det påverkar.

Kommer du att ta arbetsmiljöfrågor på större allvar framöver?

– Ja, absolut. Vi tar det redan allvarligt men vi ska lära oss av våra läxor. Det enda jag är intresserad av att följa regler och lagar och att mina anställda har det bra. Och de mår jättebra, avslutar Serdar Erdogan.

Företaget Arga Takläggaren AB heter numera Stringbloms Bygg & Montage AB.

Annons
Bluebeam May PC

Du läser: Arga takläggaren byter namn – hotas redan med vite