info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnads 980×240 v21

Arbetsmiljölarm i Skåne: "Asbest låg helt öppet"

Byggnadsarbetare utsattes för livsfara då de rev asbest på ett industriområde i Åstorp. Byggnads har polisanmält och Arbetsmiljöverket har stoppat jobbet.
”Hade ingen skyddsutrustning alls”.

Det handlar om ett kommunalägt före detta industriområdet i Åstorp. Byggnads arbetsmiljöombudsman Robert Nilsson polisanmälde arbetsplatsen för otillåten asbestrivning efter att ha sett hur rivningen gick till. Han blev bestört.

– Jag såg arbetare ta ner eternitplattor från innertaket på en stor lagerhall med hjälp av en lift. Två av de tre som jobbade hade ingen skyddsutrustning alls, berättar han.

Läs också Kräver hårdare asbestkontroll: "Orolig det finns asbest kvar"

Robert Nilsson konstaterade att de som jobbade på platsen var okunniga om regler och risker och utsattes för stora faror.

– Bitar från eternitplattorna  föll ner i golvet och en person gick och plockade upp dem utan någon skyddsutrustning alls.

Han såg också vid sitt besök tidigare i höst öppna trälådor med rivningsavfall blandat med eternitplattor. Dessa fanns kvar då han besökte arbetsplatsen så sent som i måndags.

– Det är förbjudet att ha asbest liggande så öppet. Fibrerna kan sprida sig med vinden, säger han.

Det blev ingen rättslig prövning efter Robert Nilssons anmälan men Arbetsmiljöverket kom till platsen. All asbestrivning ska anmälas till Arbetsmiljöverket men det var inte gjort i det här fallet. Verket konstaterade flera allvarliga risker och stängde bygget under en tid.

Läs också Byggnadsarbetare i topp för skadliga jobb

– Dels fanns det en rasrisk, byggnader som kunde rasa helt enkelt. Och så fanns det risk att utsättas för damm, det låg lite eternit överallt, säger arbetsmiljöinspektör Tony Antonsson, till Helsingborgs Dagblad, som skrivit om fallet.

Händelserna har utspelat sig på en stor, nedlagd, industrianläggning som är i kommunal ägo.  Verket har ställt sina krav till kommunala bolaget Kvidingebyggen. Kvidingebyggens vd Mikael Fors har dock slagit ifrån sig ansvaret i en intervju i Helsingborgs Dagblad och uppgett att man sålt de två lagerhallar där asbesten revs till en företagare som åtagit sig att riva dem. Att de inte ingår i kommunens stora rivningsprojekt.  Han förnekar att försäljningen var ett sätt att kringgå regelverket.
Byggnads Robert Nilsson är dock kritisk.

– Kommunen skulle tagit ansvar för säkerheten, säger han.

Nu kommer övriga områden vid sidan om de två hallarna att saneras. Robert Nilsson säger att ska granska att saneringen går rätt till den här gången.

Annons
EHRAB 250×600 v21 version B
EHRAB 250×600 v21 version A
EHRAB 250×600 v21 version C

Du läser: Arbetsmiljölarm i Skåne: "Asbest låg helt öppet"