info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så mycket ”tjänar” man på att strunta i skyddet

Billigare solceller – då får arbetarna betala med ökad risk för sina liv. Antalet olyckor i solcellsbranschen skjuter i höjden och oseriösa företag vinner anbud genom att strunta i kraven.

Solcellsbolag tjänar på minskat skydd
Oseriösa aktörer kan erbjuda billigare priser, då de struntar i fallskydd. "De som verkligen vill göra rätt har svårt att göra det för då kan man inte konkurrera", säger arbetsmiljöinspektören Emil Gustafsson Foto: Privat

Solcellsbranschen går mot ännu ett rekordår. Branschorganisationen Svensk solenergi räknar med att runt 100 000 nya solcellsanläggningar kommer ha blivit anslutna i Sverige innan årets slut. Samtidigt har antalet omedelbara förbud från Arbetsmiljöverket skjutit i höjden.

Så även olyckorna, visar statistik från Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket som Svensk Solenergi låtit sammanställa. Från 5 stycken år 2020 till 94 hittills i år. Totalt har 218 skador på 70 olika bolag anmälts sedan 2020. Fallskador är den vanligaste olyckan.

SE FILM: Dödsfarlig balansakt hos solcellsjätten

På branschorganisationen framhäver man att det, trots allt, finns en positiv slutsats att dra av statistiken.

– Det är jättebra att vi har fått en bättre överblick över vad som händer i branschen. Det sker olyckor av flera olika slag. Men lyckligtvis ökar inte antalet olyckor i samma takt som branschen växer, säger Ludvig Bydén, verksamhetsutvecklare på Svensk solenergi.

”Alldeles för många”

Agneta Axelsson, sakkunnig handläggare på Arbetsmiljöverket, menar däremot att utvecklingen av antalet skador är oroande – även om antalet installationer har ökat.

– Ja, det är ett allvarligt problem. Fallolyckor från tak ska inte förekomma, de ska vara förebyggda. Det är alldeles för många olyckor som inträffar.

Varför sker det så många olyckor?

– Branschen har växt snabbt och många arbetstagare är inte utbildade bygg- och anläggningsarbetare. Här rör det sig ofta om andra arbetstagare med väldigt kort utbildning. Många är okunniga om vilka regler som gäller, säger Agneta Axelsson.

LÄS ÄVEN: Expansivt solcellsbolag får hård kritik: ”Skrämmande”

Billigt pris utan fallskydd

Ett annat problem är att det finns pengar att ”tjäna” för kund om man struntar i säkerheten. Enligt Svensk solenergi kan en offert som inkluderar byggställningar och fallskydd bli cirka 30 procent dyrare.

– Vi har inga konkreta belägg, men vi har fått rapporter om att vissa oseriösa aktörer på marknaden arbetar systematisk på det här sättet. Det vi gör är att se till att våra medlemmar inte gör det, säger Ludvig Bydén.

Här blev det ett omedelbart förbud på en av Sesols arbetsplatser, som Byggnadsarbetaren tidigare skrivit om. Foto: Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöinspektör Emil Gustafsson är en av flera inspektörer som upprättat omedelbara förbud rörande taksäkerhet vid solcellsmontering. Han har besökt ett stort antal sådana byggen under året.

– Problemet är att det inte finns någon vettig lägstanivå inom solcellsbranschen. Det gör att de som verkligen vill göra rätt, enligt gällande regler, har svårt att göra det för då kan man inte konkurrera.

Vad ser du ute på byggena. Vilka är de största riskerna?

– Det mest akuta är fallriskerna för man brister i fallskydd på bygge efter bygge. I mångt och mycket handlar det om okunskap. Sedan har vi stora ergonomiska risker. I många fall hantlangar man upp stora moduler, utan minsta hjälpmedel.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Så många olyckor sker i solcellsbranschen
  • 2020: 5
  • 2021: 36
  • 2022: 83
  • 2023: 94
  • Totalt: 218

Källa: Arbetsmiljöverket, Elsäkerhetsverket, Svensk Solenergi

3 vanligaste olyckorna
  1. Fallskador: 60
  2. Förlorad kontroll över utrustning: 53
  3. Rörelseskador, halkningar, snubblingar: 45

Källa: Arbetsmiljöverket, Elsäkerhetsverket, Svensk Solenergi

Fem tips på säkra solcellsinstallationer

Svensk Solenergi har tagit fram en lista på fem smarta tips på säkra installationer, som du hittar här.

Michael Toll, reporter
Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så mycket ”tjänar” man på att strunta i skyddet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig