info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dödsfarliga balansakten hos solcellsjätten

Dödsfara för montörerna när tid och pengar ska sparas. Nu visar det sig att också "Sveriges största installatör" av solceller har fått flera omedelbara förbud. Branschföreningen Svensk Solenergi är bekymrad över säkerhetsbristerna.

Fara på Svea Solars arbetsplats, ett tak i Sollentuna. Foto: Privat

Nyligen skrev vi om Sesol, ett relativt ungt företag i solcellsbranschen, som fått förbud efter förbud på grund av livsfarliga brister i fallskydd. Men det finns fler exempel. Som här på bilden, där företaget Svea Solar monterar solceller i Sollentuna, Stockholm, i januari i år.

”Jag blev verkligen rädd när jag såg riskerna de utsatte sig för”, säger ett ögonvittne.

Montörerna saknar bland annat en ställning, fallskyddsselar och är inte infästa. På videon här nedan bär en montör upp den stora solcellspanelen uppför en stege.

Svea Solar är enligt egen utsago Sveriges största installatör av solceller. Johannes Boson är företagets Sverigechef.
Det ska verkligen inte se ut så här. Det är väldigt många fel

Varför ser det ut så här på er arbetsplats?

– Det ska verkligen inte se ut så här. Det är väldigt många fel. Det är ett tydligt brott mot våra riktlinjer och säkerhetsrutiner som vår underentreprenör gör. Och det ser vi självklart väldigt allvarligt på. Det är ganska uppenbart att vi har ett jobb att göra både som bolag och som bransch för att få det här att fungera.

Får era underentreprenörer rätt kunskap och rätt skydd?
– I våra kontrakt har vi samma säkerhetskrav på underentreprenörer som på vår egen personal. Att de är rätt utbildade, har rätt utrustning och kan och förstår hur man jobbar säkert. Vår uppföljning av säkerheten omfattar även underentreprenörer.

Vad är det du ser på bilderna som strider mot era riktlinjer?

– De har ingen hjälm. De har ingen sele på sig, vilket är ett av våra viktigaste säkerhetsredskap, och de är inte förankrade. I  det här fallet skulle man haft en byggnadsställning.

Är ni beredda att betala för ställningar?

– Vi lägger in ställningar i våra offerter där de behövs. Behövs det ställning ska vi självklart ha ställning.

– Det ska verkligen inte se ut så här, säger Johannes Boson, Sverigechef på Svea Solar om fallriskerna.

Svea Solar har i likhet med andra solcellsföretag fått flera omedelbara förbud av Arbetsmiljöverket på grund av fallrisker. Hittills i år har företaget fått två förbud. Johannes Boson tycker det är olyckligt.

– Vi tar allvarligt på varje anmälan. Det är en ny bransch och det har gått ganska fort och det finns vissa brister. Vi har en bra dialog med Arbetsmiljöverket och vi vill bli bättre.

Livsfarligt jobb på bygget i Sollentuna.

Johannes Boson säger att företaget har en nollvision när det gäller olyckor, oavsett om det är egen personal eller underentreprenörer och radar upp flera initiativ, bland annat ett utbildningscentrum där 300 montörer skolas i hur man jobbar säkert. Vidare ett inrapporteringssystem för olyckor och tillbud, samt kontinuerliga kontroller av säkerheten på byggena.

Sedan 2018 har företaget fått totalt ett tiotal omedelbara förbud. Flera olyckor och tillbud har inträffat.

– Vi stöter på de här företagen allt oftare, säger Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket. Foto: Hans Alm, Arbetsmiljöverket

Ulrika Scholander är enhetschef på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning och menar att solscellsbranschen generellt har säkerhetsproblem.

– Vi stöter på de här företagen allt oftare och det beror säkerligen på att efterfrågan på solpaneler har ökat i samhället. Det kommer ganska mycket tips om att de inte följer reglerna. Vi prioriterar ofta att åka ut på de här tipsen eftersom det är allvarliga faror.

Faller man från ett tak så är det tyvärr ofta med dödlig utgång

Vad beror bristerna på?

– Att snedda i säkerhet är ett sätt att tjäna mycket pengar. Om du inte sätter upp en ställning och inte har rätt fallskydd går jobbet snabbare och blir billigare för den som utför det. Men man riskerar ju då arbetstagares liv och det är inte någonstans okey.

– Faller man från ett tak så är det tyvärr ofta med dödlig utgång eller att man skadar sig allvarligt, säger Ulrika Scholander.

Anna Werner, vd Svensk Solenergi, ska granska säkerheten i branschen. Foto: Jann Lipka

Även Anna Werner, vd för branschföreningen Svensk Solenergi är bekymrad över bristerna i säkerhet. Hon har läst Byggnadsarbetarens tidigare artikel och ska utreda hur säkerheten i branschen ser ut.

Myndigheten säger att problemen med bristande säkerhet har ökat, att de tvingas lägga omedelbara förbud mot solcellsföretag. Är du förvånad?

– Det låter verkligen inte bra. Vi är medvetna om problematiken i branschen men jag är förvånad över att det också förekommer företag som har upprepade förseelser rörande fallskydd. Vi kommer att titta hur omfattande problemen är. Sedan får vi se vad mer vi kan göra än den certifiering vi har av solcellsmontörer idag.

Varför tror du att företagen bryter mot reglerna?

– Jag tror att det är krassa ekonomiska skäl. Att vissa installatörsföretag tycker det är dyrt och tar för lång tid att sätta upp en ställning. Men man blir så besviken för det är en oschysst konkurrens mot de företag som tar sina kostnader för anställdas och underentreprenörers säkerhet.

Vad gör ni för att öka säkerheten i branschen?

– Vi har en certifiering av solcellsmontörer.  Det handlar om arbetsmiljö i första hand, om fallskydd och taksäkerhet. Vi kan kanske utveckla den mer.

Certifieringen görs genom ett frågeformulär till montören, efter att han eller hon utbildats på sitt företag i teori, samt gjort praktik. I solcellsbranschen arbetar cirka 8 000 personer, en stor del av dem är montörer. Av dem är cirka 500 certifierade genom Svensk Solenergi. Det skiljer i utbildning mellan olika företag, från några dagar och uppåt.

Den som vill installera och ha solceller på taket måste betala för skyddet

Anna Werner uppmanar alla som ser problem med säkerheten på solcellsföretag att skicka bilder till henne, så att föreningen kan agera. Hon har själv i ett par fall tidigare ingripit mot företag där hon sett bildbevis på bristande säkerhet.

– Den som vill installera och ha solceller på taket måste betala för skyddet, annars får man sätta solcellerna på backen i stället. Vi har inte haft några dödsfall i vår bransch och det är en av våra allra viktigaste frågor att hålla den här nollan.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dödsfarliga balansakten hos solcellsjätten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig