info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anna vann plåtslagar-SM

Anna Fredriksson, från Smedjebacken tog i helgen hem vinsten i plåtslagar-SM. Hon blev historisk. Det är första gången titeln går till en kvinna.

Tävlingen avgjordes i lördags på Lindens köpcentrum i Norrköping. 19-åriga Anna Fredriksson går i tredje året på byggprogrammet vid Lugnets gymnasium i Falun. Som förstapristagare i ”SM för unga plåtslagare” vann Anna ett stipendium på 5 000 kronor till sig själv och 10 000 kronor till klassen.

Grattis, hur känns det?
-Det känns stort att vinna. Jag trodde inte alls jag skulle göra det. Det var hård konkurrens.

Vad var svårast ?
-Det svåraste var nästan att fokusera på uppgiften och försöka glömma bort dem som stod runtomkring. Det var folk runt mig hela tiden.

Hur gick det under tävlingen?
– Hela huvuduppgiften gick jättebra. Det gällde att göra ett skorstensbeslag med ett koniskt format rör för röken. När man gjort klart den fick man en extrauppgift. Den blev jag inte klar med. Men det gick ju bra i alla fall.

Vad avgjorde att du vann?
-Jag tror det var att jag hade fått alla måtten rätt och jag hade varit väldigt noggrann så att falserna var fina.

Vad är du mest nöjd med?
-Att jag lyckades sätta alla måtten.

Var det nervöst?
– Ja det var det. Det värsta var innan man började komma igång och jobba. Sedan släppte det.

Hur hade du förberett dig?
-Jag hade tränat här på skolan och gjort en massa uppgifter. Det handlade om att träna på falserna framförallt så att man kunde dem ordentligt. Falserna är de punkter där man sammanfogar plåtdelarna.

SM för unga plåtslagare har arrangerats i 25 år och hålls av PVF Yrke & Utbildning, på uppdrag av Plåtslageriernas riksförbund och Byggnads. Över 200 elever och företagslärlingar från 28 skolor har deltagit i uttagningen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anna vann plåtslagar-SM

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig