info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

43 ton stort fettberg – skapat av föräldrar

Kampanjerna hjälper inte. Fettklumparna i avloppen – som ibland växer till gigantiska fettberg – ger VVS:arna stora problem.

– Det luktar som en kamel som är fyllsjuk, säger rörisen Göran Månsson.

Rörmokaren Göran Månsson är trött på att rensa vattenlås fulla av fett från stekpannor, fritöser och annat. Foto: Anders G Warne/Mostphotos

Att som rörmokare komma hem till någon med stopp i köksavloppet är långt ifrån något drömjobb. Då har det nämligen ofta samlats fett, som härsknat och börjat stinka.

– Ibland kan man komma hem till någon som har hela vattenlåset fullt med gäck. Det luktar som en kamel som är fyllsjuk. Man blir proppmätt redan innan man gör jobbet, säger Göran Månsson, rörmokare på Bravida.

Läs också Fettberget under London borta efter nio veckors kamp: ”Odjuret slutligen besegrat”

Det hela beror på att kunden sköljt ner överblivet flott från stekpannor och grytor i avloppet. Beteendet verkar vara svårt att ändra, trots flera kampanjer om att torka ur pannorna med papper.

– Bara för att något inte syns, att man spolat bort det, så betyder inte det att problemet är borta. Det verkar vara svårt att förstå för många, säger Göran Månsson.

Men problemet med fettklumpar finns inte bara i vattenlås och rörböjar i villor och lägenheter. Fettet spolas ofta vidare ut i avloppssystemen och skapar större proppar. Vid Käppalaverket, där vattnet norr om Stockholm renas, upptäckte man i våras ett fettberg på hela 43 ton.

John Ramberg, driftingenjör på Käppalaverket, vet hur jätteklumpen blev till.

– Vi har ett sju mil långt tunnelsystem ända från Sigtuna till oss. Tunnlarna är gjorda för ett högt flöde, som vi normalt inte har. Då blir det mycket som blir liggande, eftersom vi har så låg fart på vattnet, säger han.

När det sedan blir snösmältning höjs flödena och driver med sig stora klumpar som till slut bildar ett jätteberg vid reningsverket.

Men vad är det som får fettet att bindas ihop till klumpar? Boven heter våtservetter, som aningslösa föräldrar spolar ner i toaletten. Servetternas ytor fastnar i fettet och får klumparna att växa.

– Våtservetterna löser inte upp sig, det är helt värdelöst. Folk slänger dem i toaletten, och resultatet ser vi här hos oss.

Resultatet i våras blev det 43 ton tunga fettberget, som skapade stora problem på Käppala.

– Vi fick såga upp golvet och gräva på ytan. Det där är jobbigt när det händer, säger John Ramberg.

Vad gjorde ni med allt fett?

– Lastbilar fick frakta bort det till soptippen. Det blev nog rätt dyrt.

Vad vill du ge för råd till privatpersoner för att ni ska slippa nya fettberg?

– Kiss, bajs och toalettpapper ska ner i toaletten. Inget annat, säger John Ramberg, som inte tror att fettpropparnas tid är förbi.

I höst har Käppalaförbundet haft en informationskampanj, tillsammans med kommunerna vars vatten renas i verket, för att försöka få bukt med problemet. Men fettproblemen fortsätter och ett nytt jätteberg kan mycket väl bli verklighet när snön smälter i vår.

Blir man inte irriterad på att folk inte kan slänga rätt saker i toan?

– Det blir man. Men det är som det är, säger John Ramberg.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 43 ton stort fettberg – skapat av föräldrar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig