info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
3D Hyrliftar 980×260 V29

Fettberget under London borta efter nio veckors kamp: ”Odjuret slutligen besegrat”

Efter nio veckors kamp – först med maskiner, därefter med hackor – har personalen på Thames Water lyckats besegra den 130 ton tunga fettklumpen som blockerat avloppet under Londonstadsdelen Whitechapel.
En tapper soldat vid frontlinjen i kriget mot fettberget.

Fettberget vägde 130 ton, var 250 meter långt och hade helt blockerat den viktorianska avloppstunneln under Londonstadsdelen Whitechapel. Stadens VA-bolag Thames Water beräknade ursprungligen att det skulle ta tre veckor att få bort fettberget. Det tog nio. Mot slutet fick kampen föras med hackor, spadar och handkraft i stället för maskiner och först i fredags kunde personalen på VA-bolaget utropa sig till segrare.
– Vårt arbete här är klart och odjuret är slutligen besegrat efter en mastodontinsats från arbetslaget, säger Alex Saunders, ansvarig för avloppsnätet på Thames Water, till företagets hemsida.

LÄS MER: VVS:arnas galnaste fynd

Det numera världsberömda fettberget bestod av matfett från stadsdelens hushåll och restauranger som bildat en ohelig allians med saker som alls inte ska hör hemma i ett avlopp men hamnat där när toaletten använts som sopnedkast.
– När det kombineras med våtservetter, sanitetsprodukter, underkläder, blöjor och allt annat som inte ska spolas ned så tvingas vi rensa bort dessa gigantiska, stenhårda fettberg, säger Alex Saunders.
De bortforslade resterna av fettberget ska nu omvandlas till biodiesel, meddelar Thames Water.

LÄS MER: Rörmontören Jonathan är guldfiskarnas hjälte

Inte heller Sverige är förskonat från fettberg, även om de hittills inte antagit samma skrämmande proportioner som i London.Så sent som 2002 orsakade en fettklump på två–tre ton ett svårt avloppsstopp på Södermalm i Stockholm, skriver Ny Teknik.
– Den fettproppen bildades på grund av att en restaurang saknade fettavskiljare. Det tar flera år att bygga upp en sådan klump. I det här fallet räckte det med att spola bort den till reningsverket. Vi behövde inte hacka som man får göra i London, säger Ralph Hedenström, projektledare på Stockholm Vatten, till tidningen.

arrow_forward Senaste nytt
info

Byggnadsarbetaren.se använder cookies för att optimera upplevelsen för dig som besökare. Läs mer