info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

EU-topp krävs på svar om avreglering och säkerhetskrav: "Inte minskat skyddet"

Arbetsmiljöverkets planerade omgörning bland säkerhetsregler får hård kritik på byggen. Från EU finns ett tryck att minska regler för företag. Vi begärde svar av Frans Timmermans, EU-kommissionens ansvarige, om hur det påverkar säkerheten.

Byggnadsarbetaren och Dagens Arbete har denna vecka granskat Arbetsmiljöverkets planer på att sortera om och förändra bland sina säkerhetsregler.
Både Arbetsmiljöverket och svenska staten står generellt under ett tryck från EU att förenkla och minska reglerna för företagen. Organisationer som Svenskt Näringsliv och Näringslivets regelnämnd, liksom regeringens Regelråd driver också på för att få regler som de tycker passar företagen bättre. Detta väcker oro hos fackförbunden som är rädda att kraven på förändring ska leda till arbetare får ett sämre skydd mot risker och skador.
I EU leder EU-kommissionens förste vice ordförande, socialdemokraten Frans Timmermans, arbetet för förnyad lagstiftning och avreglering. När han var på Sverigebesök frågade Byggnadsarbetaren och Dagens Arbete om vilka konsekvenser detta regelarbete få för säkerheten på svenska arbetsplatser.

Hur kommer regelförändringarna, att man vill minska reglerna, att påverka den svenska arbetsmiljömyndigheten och hur kommer de att påverka hälsa och säkerhet på arbetet?
– Kritikernas ståndpunkt har alltid varit att avreglering betyder lägre socialt och arbetsmiljömässigt skydd. Det var något jag blev mycket konfronterad med i början när jag startade arbetet med avreglering. Men nu vi har minskat reglerna och antalet förslag- inte nivån på skyddet.

Vilka krav har EU på att man ska ändra regler om arbetsmiljö i Sverige?
– Nu försöker vi arbeta fram hur vi på europeisk nivå kan utforma mål, vilket är svårt då det gäller områden med nationell lagstiftning. Min ståndpunkt har alltid varit, gör vad som är bäst för er i er nationella kommission och om det inte längre fungerar, omvärdera det.

LÄS MER: Granskning i samarbete med Dagens Arbete
Säkerhetsregler på väg att ändras: ”Leder till ökad risk”
Arbetsmiljöverket svarar på kritiken: ”Inga regler försvinner”
Mer krångel efter regeländring i Norge
Kritik mot AV: ”Arbetare hade kunnat dö medan vi väntade”

Jonna Jonsson är departementssekreterare på svenska Arbetsmarknadsdepartementet.
Vilka krav har regeringen på att Arbetsmiljöverket ändrar bland reglerna?
– Det är jätteviktigt med bra regler på arbetsmiljöområdet, men vi ger inga anvisningar om att det ska vara på ett visst sätt. Regeringen har en tydlig hållning om att regelförenkling är bra, men det ska inte ske på bekostnad av arbetstagarskyddet.
Varken EU eller regeringen hävdar alltså att de kräver specifika regelförändringar. Men EU och dess krav påverkar på olika sätt Arbetsmiljöverkets arbete med regler. Verket deltar i sin tur i olika organ för att påverka i EU:s arbete.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: EU-topp krävs på svar om avreglering och säkerhetskrav: "Inte minskat skyddet"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig