info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

15 dog på byggen under 2008

Dödsolyckorna fortsatte för tredje året i rad att öka inom byggbranschen. 15 personer omkom i byggolyckor 2008. Det är två fler än året innan.

Sedan 2005 har antalet omkomna på byggarbetsplatser ökat varje år. För 15 människor tog livet slut i byggolyckor 2008, enligt en sammanställning Byggnadsarbetaren gjort.
Den största olyckan var raset vid brobygget över Älandsfjärden där två byggnadsarbetare, Ingemar Wiklander och Jyrki Pietarila omkom den 21 maj, i en av de värsta byggolyckorna under 2000-talet.
Vid ett annat uppmärksammat ras, i Stockholmsförorten Kista den 15 juli, dödades montören Arbnor Dacic när stålbalkar vek sig och prefabelement rasade. I båda fallen har felberäkningar av konstruktionerna och bristande kontroller angetts som viktiga olycksorsaker.
Sex av dem som omkom förra året dog i fallolyckor. Det är också den vanligaste orsaken till dödsfall på bygget.

De senaste åren har byggolyckor skördat allt fler liv. Sedan 2005 då nio människor omkom på byggen, har dödsolyckorna ökat varje år.
-Det är fruktansvärt, säger Jörgen Eriksson, arbetsmiljöombudsman på Byggnads.
Olyckorna borde ha gått att förhindra. Men alla led i byggprocessen, byggnadsarbetare, arbetsgivare och de som planerar byggena måste alla ta sitt ansvar, eftersom branschen är så farlig.
De flesta av förra årets dödsolyckor skedde under den första delen av året. 14 av de 15 dödsfallen hände till och med augusti.
– Vi var mycket oroade över olycksutvecklingen under våren. Nu hoppas vi att den nedåtgående trenden under hösten ska hålla i sig, säger Jan Swedberg, branschansvarig för byggtillsynen på Arbetsmiljöverket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 15 dog på byggen under 2008

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig