Publicerad 3 oktober 06:00

Analys: Därför kan byggnadsarbetarna tappa i löneligan

Byggnadsarbetarna ligger som vanligt högt när det gäller lönen bland arbetarna. Något annat var inte heller att vänta. Men det finns risk för att det blir tuffare framöver.

Visserligen har bygglönerna inte lyft något extra under rådande högkonjunktur, utan förtjänsten i byggsvängen har i princip ökat med avtalshöjningarna. Men de svaga löneökningarna gäller även för övriga arbetsmarknaden, vilket innebär att lönerelationerna mellan olika branscher ligger förhållandevis fast.
Byggnadsarbetarna har en lång historik av att tjäna bra jämfört med många andra arbetare. Orsakerna är flera. Lönen har drivits upp av ett förbund där lönen alltid varit i fokus. Några redskap på vägen är ackordet och återkommande avstämningar. Sedan är byggbranschen väldigt ryckig till sin karaktär. Ibland het med kraftig brist på byggnadsarbetare, ibland iskall med hög arbetslöshet som följd.

LÄS MER: Bygg toppar löneligan men tappar mot tjänstemän

Vad som varit slående vid dessa två motpoler är att lönen ofta skenat iväg vid goda tider, men inte fallit tillbaka vid dåliga. Det säger sig självt att det varit svårt, för att inte säga omöjligt, för arbetsgivarna att sänka lönen för arbetarna trots dåliga tider. Speciellt eftersom de tidigare haft ett starkare fackförbund med näst intill hundraprocentig anslutning på andra sidan bordet. Att det samtidigt var massarbetslöshet har spelat mindre roll.
Men det var förr det. Nu ser verkligheten annorlunda ut. Visst, bygglönerna ligger fortfarande i topp, men spelplanen på byggmarknaden har förändrats radikalt under de senaste åren, vilket kan påverka bygglönerna i det långa loppet. Anslutningsgraden till Byggnads är betydligt svagare vilket naturligtvis påverkar fackets styrka.
Ord som generalentreprenad, storlagbasar, ackordsöverskott och oceaner av extratid har ersatts med ord som styckade entreprenader, UE-kedjor, ökad konkurrens och lönepress. Frågan är om byggnadsarbetarna även i framtiden kommer att vara de bäst betalda arbetarna inom LO.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
  1. Om lönerna för arbetaren stiger eller inte är sak samma. I realiteten finns där utrymme för att lönenivån för alla låginkomsttagare ( under 50.000,- pr månad). Stiger min 5 % årligt. Därutöver kan arbetsgivare själv konstruera olika bonusar som utlöses när folk är på job och jobbar.

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Arbetsmiljön – Nedmonteringen
Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Vilket verktyg kan du inte vara utan?

Vilket verktyg kan du inte vara utan?

Svarsalternativ Antal röster
Skruvdragaren 59
Hammaren 44
Annat verktyg 32
Polygripen 16
Najomaten 12
Borrmaskinen 9

Lönen på tomgång för maskinförarna

Det går trögt för maskinlönerna. Det senaste året har de ökat med knappt tre kronor per timme.

Webbreporter

Tipsa Ivar Andersen!

Ivar Andersen
010-6011036
Skicka e-post

Tigern som ryter högst

Tigersågar/ Tyngst vinner, när bygglaget utser bästa tigersågen. Samtidigt avslöjar vårt test stora skillnader i hur mycket maskinerna vibrerar.

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se