Publicerad 3 oktober 2017 06:00

Analys: Därför kan byggnadsarbetarna tappa i löneligan

Byggnadsarbetarna ligger som vanligt högt när det gäller lönen bland arbetarna. Något annat var inte heller att vänta. Men det finns risk för att det blir tuffare framöver.

Visserligen har bygglönerna inte lyft något extra under rådande högkonjunktur, utan förtjänsten i byggsvängen har i princip ökat med avtalshöjningarna. Men de svaga löneökningarna gäller även för övriga arbetsmarknaden, vilket innebär att lönerelationerna mellan olika branscher ligger förhållandevis fast.
Byggnadsarbetarna har en lång historik av att tjäna bra jämfört med många andra arbetare. Orsakerna är flera. Lönen har drivits upp av ett förbund där lönen alltid varit i fokus. Några redskap på vägen är ackordet och återkommande avstämningar. Sedan är byggbranschen väldigt ryckig till sin karaktär. Ibland het med kraftig brist på byggnadsarbetare, ibland iskall med hög arbetslöshet som följd.

LÄS MER: Bygg toppar löneligan men tappar mot tjänstemän

Vad som varit slående vid dessa två motpoler är att lönen ofta skenat iväg vid goda tider, men inte fallit tillbaka vid dåliga. Det säger sig självt att det varit svårt, för att inte säga omöjligt, för arbetsgivarna att sänka lönen för arbetarna trots dåliga tider. Speciellt eftersom de tidigare haft ett starkare fackförbund med näst intill hundraprocentig anslutning på andra sidan bordet. Att det samtidigt var massarbetslöshet har spelat mindre roll.
Men det var förr det. Nu ser verkligheten annorlunda ut. Visst, bygglönerna ligger fortfarande i topp, men spelplanen på byggmarknaden har förändrats radikalt under de senaste åren, vilket kan påverka bygglönerna i det långa loppet. Anslutningsgraden till Byggnads är betydligt svagare vilket naturligtvis påverkar fackets styrka.
Ord som generalentreprenad, storlagbasar, ackordsöverskott och oceaner av extratid har ersatts med ord som styckade entreprenader, UE-kedjor, ökad konkurrens och lönepress. Frågan är om byggnadsarbetarna även i framtiden kommer att vara de bäst betalda arbetarna inom LO.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
  1. Om lönerna för arbetaren stiger eller inte är sak samma. I realiteten finns där utrymme för att lönenivån för alla låginkomsttagare ( under 50.000,- pr månad). Stiger min 5 % årligt. Därutöver kan arbetsgivare själv konstruera olika bonusar som utlöses när folk är på job och jobbar.

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Lönen svagt upp för ställningsbyggarna

Från sista kvartalet 2016 till sista 2017 steg tidlönen med 3:01 kronor i timmen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 329
Ja, flera gånger 261
Nej, aldrig 60

Webbreporter

Tipsa Johan Fyrk!

Johan Fyrk
010-6011043
073-3387946
Skicka e-post

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se