Publicerad 9 mars 2017 18:30

Mycket debatt om Byggnads Pussyhattar

Ville stötta kvinnor på bygget- fick mycket kritik

Det blev många ironiska kommentarer när Byggnads förbundsstyrelse firade internationella kvinnodagen med att sätta på sig rosa så kallade pussyhats, för att visa solidaritet med de kvinnliga byggnadsarbetarna.

Byggnads aktion blev en av de mest uppmärksammade inslagen under internationella kvinnodagen, både i nyhetsrapportering och sociala medier. Många såg agerandet som problematiskt, eftersom alla i styrelsen är män. "Det är djupt problematiskt att hela Byggnads styrelse ikläder sig pussy hats samtidigt som hela styrelsen är män." skrev till exempel frilansjournalisten Åsa Petersen på Twitter. "Smart av Byggnads att påminna om att inte en enda kvinna sitter i styrelsen." skrev Sakine Madon, politisk redaktör på Vestmanlands läns tidning.

Många reaktioner

Också på Byggnads egen Facebooksida var reaktionerna många. De kritiska kommentarerna övervägde. "Hahaha. Borde inte någon/några av "männen" ställa sina platser till förfogande, istället? Just nu framstår ni bara som ett gäng hycklare.", löd ett av inläggen. Andra uppmanade Byggnads att agera för att få in kvinnor i styrelsen, det fanns också ett flertal uppmuntrande tillrop som: "Glad att ni lyfter frågan, glad att ni vill ta ansvar och glad att ni förstår att det är ni som har makten att göra skillnad."

Mansdominerad bransch

Byggnads förbundsstyrelse förklarade sitt ställningstagande på SVT Opinion. Att ta på sig de rosa mössorna är en solidaritetshandling, menar de. "Det händer att vi blir kritiserade för att vi är hundra procent män i Byggnads styrelse. Vi önskar att det vore annorlunda, men faktum är att vi jobbar i en av Sveriges minst jämställda branscher. Av 100 byggjobbare är 99 män. ".
Byggnadsarbetaren har sökt Byggnads ledning för kommentarer om reaktionerna under onsdagen men har ännu inte fått svar.

"Handlar inte om mössor eller garn"

På Aftonbladet Debatt kommenterar Byggnads ordförande Johan Lindholm reaktionerna:"Vi i Byggnads är jätteglada för alla diskussioner som skett efter vårt inspel den åttonde mars. Men det handlar inte om mössor eller garn – det handlar om att Byggnads solidariserar sig med kvinnor världen över som utmanar och bryter mot strukturer och normer. " Johan Lindholm påpekar att också vita män måste tillåtas diskutera jämställdhet och att förbundet på olika sätt arbetar för jämställdhet.

Pussyhats bars i en mängd olika sammanhang vid firandet av den internationella kvinnodagen. Denna huvudbonad började användas på bred front i slutet av januari när Women´s March arrangerades runt om i världen som en protest mot Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

LÄS MER

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 457
Ja, flera gånger 429
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se