info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Det fattas många plåtslagare"

Medan Rickard Andersson, 25 år, funderade på vad han skulle göra med sitt liv utbildade han sig till plåtslagare. Nu vill han vara en ambassadör för yrket under Europamästerskapet i Göteborg.

Efter högstadiet ville Rickard Andersson från Alvhem ut i arbetslivet så snart som möjligt.
‒ Jag ville välja något som gjorde att jag kunde börja jobba och tjäna lite pengar innan jag bestämde mig för vad jag ville göra med mitt liv, säger han.
Valet föll på bygg och på gymnasiet visade han sig ha särskild fallenhet för det yrke han nu ska tävla i.
‒ De råkade ha en tävling på plåtslagardelen där man kunde vinna biobiljetter om man klippte snabbast. Då vann jag den och sen blev det plåtslageri.

Vad gör dig till en skicklig plåtslagare?
‒ Nyfikenhet, tror jag. Att jag vill lära mig mer. Det finns alltid sätt att göra saker bättre och jag strävar efter att göra saker så bra som möjligt.
Under yrkes-EM ska plåtslagarna tillverka en rund takkupa i aluminium. Men medan vissa deltagare ägnat veckor åt minutiösa förberedelser har Rickard Andersson haft fullt upp med det berömda livspusslet.
‒ Det här är min första tävling i plåtslageri och jag har inte riktigt hunnit komma in i det. Jag är med i landslaget i lerduveskytte och så har jag fått två barn på två år så min hjärna är ganska full, säger han och skrattar.

Har du någon målsättning i tävlingen?
‒ Nej, egentligen inte. Men jag hoppas så klart att det går så bra som möjligt. Och att jag kan vara en bra ambassadör för yrket. Det fattas väldigt många plåtslagare och jag hoppas att någon ska titta och tycka att det ser roligt ut. Att det är i Sverige tror jag är jäkligt bra. De räknar med 30 000 besökare och får vi tio som blir plåtslagare så är det ett ganska stort bidrag.

Yrkes-EM, eller Euroskills, äger rum i Göteborg den 1‒3 december. Det är första gången en internationell yrkestävling arrangeras på svensk mark.
500 deltagare från 33 länder kommer att tävla i 35 olika yrken. Det svenska yrkeslandslaget består av 31 personer varav nio kommer från byggbranschen.
Som värd för mästerskapet står Worldskills Sweden, ett samarbete mellan LO, Svenskt näringsliv och staten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Det fattas många plåtslagare"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig