info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Matthias klättrar på väggarna

Naturen fick Matthias Gmuer att börja klättra. Nu har han lång erfarenhet och tycker att klättringen ger honom bra fysik som snickare. – Klättring är som livet. Det är en del motgångar på vägen, men det är bara att kämpa vidare mot nästa nivå, säger han.

Snickaren Matthias Gmuer kommer ursprungligen från Schweiz, har bott i Norge, men lever nu i Sverige. Han säger själv att han formats av naturen. När han var barn klättrade han som många andra i träd. När han blev äldre lockade nya äventyr.
– Jag åkte mycket skidor, cyklade och var mycket ute på fjällen. Det blev naturligt att börja klättra i bergen. Det blev snabbt nummer ett för mig.
Han har nu kämpat sig upp för berg och klätterväggar i nästan 25 år. Han var frälst redan innan den stora vågen med klättring inomhus växte fram. Därför har han klättrat mer ute än inne genom åren. Men nuförtiden blir det mest inomhus, i klätterhallen – något som han rekommenderar nybörjare.
– Det är lätt att komma igång och inte alls dyrt. Sedan gäller det att inte ge upp vid minsta motgång. Klättring är som livet . Det är en del motgångar på vägen, men det är bara att kämpa vidare mot nästa nivå.

Både fysisk och mental träning

Det finns flera olika typer av klättring. Det som får Matthias Gmuers puls att gå upp lite extra handlar om överhäng, alltså klättring med ryggen neråt. En form som möjligen är den svåraste av alla.
– Som klättrare passar man olika bra för olika sorters klättring. För mig fungerar överhäng bra. Det är ofta både fysiskt och mentalt jobbigt.
Favoriten är en bergsklippa i Bräntschen i Schweiz. Överhänget är vidsträckt och en utmaning utöver det vanliga. Här hemma i Sverige söker Matthias Gmuer främst kickar genom att köra bouldering i någon klätterhall. Bouldering är en ny, växande klätterform, utan rep, på låg höjd och med skyddande madrasser på golvet. Utomhus tar man sig upp för ett klippblock ofta med överhäng. För att lyckas krävs teknik och styrka, men kanske främst smartness.
– Jag tycker det är väldigt roligt att försöka lösa problemet med hur jag ska komma upp. Ofta när jag ska somna på kvällarna ligger jag och tänker på någon bana och på vilka vägval som är bäst. Det är väldigt avkopplande och bra hjärngymnastik.
Matthias Gmuer tycker även att klättringen ger honom en bra fysik som gör jobbet som snickare lättare. Han är alltid trygg med att säkringen ska hålla och han är aldrig rädd för att falla ner.
– Jag vet att jag är säker även om jag faller.

PROVA PÅ FÖRST

  • Är du osäker på om klättring passar dig? Välj då en prova-på-timme. Det finns på de flesta klättercenter och du får hjälp av en instruktör. Får du mersmak efter ditt första klätteräventyr finns all utrustning att hyra. Du kan köra lite bouldering – klättring på låg höjd utan säkerhetslina. Du skyddas genom att du faller ner på mjuka mattor. Alternativet är att du klättrar på höjden – men då krävs det att du har någon som säkrar dig under klättringen. För att få säkra krävs ett så kallat grönt kort.

GRÖNT KORT

  • De allra flesta som börjar klättra tar ett grönt kort. Kursen ger dig svar på många vanliga nybörjarfrågor och du får även lära dig en del grunder i klätterteknik.
  • Kortet ger dig rätt att topprepssäkra, alltså säkra när det redan finns ett fast monterat rep längst upp i toppen av klätterleden. Du får klättra utan att ha grönt kort, men är ni två som klättrar tillsammans blir det problem om bara en får säkra.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Matthias klättrar på väggarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig