info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ackord vs tidlön – skilda världar

Årets stora lönegenomgång för 2014 är klar. Och det är tydligt att skillnaderna mellan ackordsjobbare och tidlönare är stor.

De här siffrorna är från 2014. De senaste lönenivåerna hittar du här

De senaste bygglönerna

Henric Nicander, 21 år, är snickare. Han är även Mr Snitt Ackordslön för TBM 2014. Han tjänade cirka 204 kronor i timmen förra året. Han drivs av att jobbet ska vara roligt och han har extra lätt för att skratta var tredje månad.

YRKESTOPPEN I LANDET 2014 – DE TJÄNAR MEST. (PDF-dokument, 2,1 MB)

Henric Nicander är med sin ackordslön prins i baren till vardags. Var tolfte vecka smäller det till – då blir han kung i baren. Löpande får han ut 182 kronor per timme, en lön som han lever bra på.
Sedan kommer överskottet.
– Då brukar det ramla in 10 000 kronor extra, säger Henric Nicander och ler stort.
Henric Nicander är just nu på ett bygge i utkanten av Norrköping. Trots sin ringa ålder är han redan en driven ackordsarbetare. Men det är inte en hög lön som är sporren att varje dag göra sitt bästa på bygget. Han tänker inte så mycket på pengarna – förutom ibland. Mer om det senare. I stället har han mer en filosofi – en outtalad sådan – som liknar Erik Hamréns, förbundskaptenen för fotbollslandslaget; om laget gör allt rätt ute på plan och är noga med detaljer så kommer målen. Bollen trillar liksom in i nätet som en konsekvens av bra spel. Henric Nicanders knep att få in bollen i mål på bygget är glädje och sammanhållning. Han säger själv att den absolut viktigaste drivkraften är att det är roligt att jobba. Han vill ha mycket och göra och därför har han valt att bli en ackordsjägare.

– Att jobba är kul och är det ackord så finns det alltid att göra. Dagarna går mycket fortare.

KOLLA DIN LÖN – REGION FÖR REGION. (PDF-dokument, 2,4 MB)

Om glädje är den ena detaljen – så är sammanhållning den andra. På detta bygge yttrar det sig bland annat i en gemensam måltid vid frukostrasten på fredagar. Då tänds grillen på trallen utanför bodarna. Hamburgarna med tilltugg handlar de för pengar de får in via försäljning av skrot från bygget.
Men kamratskapet är inte begränsat till själva arbetsplatsen. Dagens snackis på jobbet inträffade före helgen – fredagens after work. Ett gäng på femton personer drog ut och gjorde Norrköping osäkert. Vissa gick hem tidigt – Henric Nicander avslutade kvällen framåt morgonkvisten.
– Vi har roligt för det mesta. En bra kompisanda är viktigare än allt annat. Det gör att vi strävar åt samma håll och då flyter jobbet på.
Arbetsplatsen som bygglaget är på nu är inget självklart ackordsjobb. Det finns många liknande projekt som slutat med en fast tidlön. Det handlar om att totalrenovera ålderstigna, nedslitna lägenheter.
I rummen sitter den unkna 70-talsdoften kvar – från John Silver utan filter som röktes i fåtöljen långtifrån något fönster och från fett som inte hittat vägen genom drypande fläktar. Men det är rejäla rum och ett stort kök. Badrummens storlek skulle dock få dagens inredare att snörpa på munnen.
– För två år sedan var vi här och kaklade. Då var det panikläge. Nu är vi här igen och gör om allt annat, även badrummen igen, säger Henric Nicander.
Ackordet flyter på bra och drivs framåt – förutom av glädje – även av en hård tidsplan.
– Men jag vill inte säga att det är stressigt. Det är lagom tempo.

Snittet för tidlönearbetare på TBM hamnade på 177 kronor i timmen förra året. Henric Nicander tycker möjligen att skillnaden ner till de snickare som går på tidlön är lite för stor. Inte till de som ”har egen bil och går på service”. De tycker han har andra fördelar på jobbet – men väl till de som arbetar på vanliga byggen och gör samma saker som han själv.
– Jag vill inte gå på tidlön. Ägna tid åt att hämta grejer och så. Jag vill jobba, men självklart är det så att alla inte vill arbeta på ackord. Vi är alla olika som personer.

Lars Pettersson är snickare. Han är även Mr Snitt Tidlön för TBM 2014.
Han tjänade 177 kronor i timmen förra året. Han tycker att skillnaden upp till dem med ackord är för stor.

Lars Pettersson jobbar just nu med att göra en insats efter en villabrand. Inte långt från hemorten Borensberg i Östergötland. Det handlar inte om att laga och lappa, utan om en helt nya villa. Bygget är för Lars Pettersson ovanligt av en anledning.
– Det är stort. Det handlar om 1 500–2 000 timmar och det är säkert 20 år sedan jag var med på ett villabygge.
Lars Pettersson är 55 år, gick ut byggprogrammet 1978 och har sedan dess i princip alltid arbetat på tidlön. Men han har vid några få tillfällen även provat ackord.
– De byggföretag jag jobbat för är ganska små och där har det varit naturligt med tidlön.

I dag jobbar han på ett lokalt byggbolag i Östergötland. Typiska påhugg för Lars Pettersson är hemma hos privatpersoner som vill ha något nytt fönster monterat, en dörr som ska justeras eller en vägg som ska flyttas. Ofta kan det även handla om försäkringsjobb efter bränder och vattenskador och då också mot större fastighetsägare. Under en vecka åker han ofta omkring till flera olika arbetsplatser. Och det handlar inte bara om att jobben ofta är kortvariga som gör det lättare att gå på tidlön. Ofta finns det en osäkerhet om omfattningen.
– Att mäta jobb hos privatpersoner är svårt. Det är korta jobb och ofta vet inte kunden riktigt vad den vill ha gjort. Det tillkommer ofta lite arbetsuppgifter när snickaren ändå är på plats, säger Lars Pettersson.

Men det händer att arbetena blir lite större, som nu med villan som brunnit ner. Men då åker inte ackordslistan fram utan det brukar bli en specialare.
– Vi kan vid större jobb förhandla oss till en förhöjd timlön under en period om vi tycker det är rimligt. Det kan handla om en femkrona, men sedan går vi tillbaka till den ordinarie lönen, säger Lars Pettersson.
Snittet för ackordsarbetare på TBM hamnade på 204 kronor i timmen förra året. Det vill säga nästan 30 kronor högre än tidlönesnittet. På ett år blir det en skillnad på 60 000 kronor brutto. Lars Pettersson tycker det är bra att ackordsarbetarna tjänar pengar och att ”de säkert gör skäl för slantarna.” Men avståndet ner till tidlönearbetarna skaver lite. Något som kan kännas lite konstigt är att det kan komma ut unga som precis blivit fullbetalda som tjänar så pass mycket mer.
– Vi som är äldre har ju mycket mer erfarenhet, säger Lars Pettersson.

Ibland blossar det upp lite diskussioner mellan Lars Pettersson och hans kamrater på företaget om att avståndet är för stort.
– Det kan bli lite snack ibland och sura miner.
Han tycker i grunden att det är bra med ackord och att fler borde arbeta på den löneformen. Men samtidigt tror han inte att skillnaden mellan arbetsinsatsen är så stor – oavsett löneform.
– Ackordsarbetare driver på, men vi jobbar också på hela tiden. Det går ju inte att ligga på latsidan när man jobbar hemma oss kunder. De märker ju direkt om det inte händer något.

Men Lars Pettersson ser även en hel del fördelar med att arbeta på tidlön. Han har sin egen firmabil och han behöver inte oroa sig för lönen.
– Vi sparar ju in en bil eftersom jag har firmabilen. Det är värt en hel del. Och visst händer det att jag jobbar lite på beting och om jag då är färdig på en plats vid halvfyra så åker jag hem.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ackord vs tidlön – skilda världar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig