info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vill ha mer fack på bygget

Byggnads trognaste medlem är en äldre man, tillsvidareanställd och bor i Norrland. Det visar en ny undersökning. Att fackliga företrädare finns på arbetsplatsen är något av det viktigaste, tycker medlemmarna.

Byggnads har gjort en undersökning om hur medlemmarna ser på förbundet, vilken nytta de tycker de har av facket och i vilka medlemsgrupper man är starkast och svagast.
Tydligt är att närvaro på arbetsplatsen är avgörande. De som mött facket i form av förtroendevalda eller ombudsmän på sin arbetsplats, är mer positiva till förbundet än de som inte gjort det.
-Kontakterna med de lokala fackliga företrädarna, som lagbasar, skyddsombud och mb-ledamöter, är mycket viktig. De gör skillnad och stärker relationerna mellan facket och medlemmarna, säger Johan Orbe, från SIFO, som står bakom undersökningen.
Knappt varannan medlem hade haft kontakt med förtroendevalda på sin arbetsplats eller ombudsmän i sin region det senaste året. Flest kontakter har medlemmar på stora företag haft. Tre fjärdedelar av dem har mött lokala fackliga företrädare.
De medlemmar som är missnöjda och osäkra på sitt medlemskap framhåller bland annat hög avgift och att fackliga företrädare syns för sällan som orsak.

Äldre trognast

Undersökningen bygger på 1 074 intervjuer och enkäter, som gjorts med manliga och kvinnliga medlemmar i åldrarna 19-60 år. Där får man också en bild av den typiske medlemmen.
Var tredje medlem i Byggnads är 50 år eller äldre och 75 procent av medlemskåren består av tillsvidareanställda män. De som uppskattar medlemskapet mest är, generellt sett, medlemmar i de norra regionerna, som är äldre, samt arbetar i stora företag.

Viktigast vara ute

Samtidigt finns en skillnad som sticker ut.
Kvinnorna utgör en procent av dagens medlemmar. De är ofta yngre, jobbar som lärling eller visstidsanställda och är nya i förbundet. Ändå har kvinnorna mer positiv inställning till medlemskap och facket än den genomsnittlige mannen.
– Det finns ingen entydig förklaring till det. Det vi kan se är att de i större utsträckning har haft kontakt med a-kassan och jourtelefon Byggnads Nu. Men vi vet inte om det spelar någon roll, säger Johan Orbe.

Men vad tycker du att Byggnads ska lära sig av undersökningen?
-Det viktigaste är att man ska visa sig mer ute på arbetsplatserna och arbeta mer med att få nya medlemmar att känna sig välkomna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vill ha mer fack på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig