info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Trög beslutsprocess hinder för byggande

Kortsiktiga lönsamhetskrav och trög beslutsprocess. Det anser arkitekter och platschefer vara det största hindren för att bygga nya bostäder, enligt en ny undersökning.

Trots att människor i storstads- och tillväxtområden skriker efter fler bostäder, så hänger inte byggandet med. Enligt fibercementföretaget Cembrits nya undersökning anser 65 procent av arkitekterna och 84 procent av platscheferna att en trög beslutsprocess i kommuner och myndigheter utgör ett stort hinder, skriver dn.se.

”Förr stod staten för risken”

Det finns få incitament att bygga för resurssvaga grupper och det är ytterligare ett stort hinder anser 62 procent av arkitekterna. Enligt Tobias Olsson, förbundsordförande för Sveriges Arkitekter, bygger vi idag för efterfrågan och inte för behovet som är så mycket större.
– Både den privata marknaden och allmännyttan ska agera marknadsmässigt. Förr stod staten för risken, säger Tobias Olsson till dn.se.
I undersökningen rankar platscheferna den tröga beslutsprocessen som främsta skäl. Även mängden överklaganden och krångliga eller onödiga regler hamnar högt upp på listan.

Största problemet plan- och bygglovsprocessen

Enligt Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, är det största problemet plan- och bygglovsprocessen och att det tar mellan sju och tio år från idé till färdig bostad. Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi, vid KTH (Kungliga tekniska högskolan), anser att en stor del känner sig inlåsta i sitt nuvarande boende.
– De har betalt av alla lån och har låg fastighetsskatt. När de ska sälja upptäcker de att det inte finns något alternativ som kan konkurrera med det nuvarande boendet.
En lösning skulle vara att höja fastighetsskatten, så att det bli dyrare att bo i befintliga hus. Enligt Stellan Lundström vet alla om det här, men ingen törs säga det i valtider. I undersökningen har 100 platschefer i Sveriges 15 största byggföretag samt 100 arkitekter intervjuats.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Trög beslutsprocess hinder för byggande

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig