info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Skolinspektionen har ju ingripit mot Praktiska"

Statssekreteraren Bertil Östberg (FP) är skolminister Jan Björklunds högra hand. Här svarar han på Byggnadsarbetarens frågor om den bristfälliga byggutbildningen på Praktiska gymnasiet.

Vad vill du säga till alla de elever som gått byggprogrammet på Praktiska och fått en bristfällig utbildning?
-Jag kan inte uttala mig om enskilda skolor, men kan uttala mig generellt: det är klart att det är oacceptabelt om man nu inte fått en bra utbildning. Därför har vi förtydligat lagstiftningen, med tydliga ämnesplaner, tydliga examensmål för yrkesprogrammen, och skärpt kraven på att man ska ha rätt till APL (arbetsplatsförlagt lärande).
Men när det gäller vissa skolor tycks inte ämnesplaner och examensmål ha någon betydelse?
-Verkligheten är inte så enkel att det räcker bara med styrdokument och regler, och det är ju därför vi har en kraftfull skolinspektion, som kan komma med förelägganden och med viten, det är nytt i nya skollagen. Man har ju ingripit här mot Praktiska med förelägganden och viten på ett väldigt tufft sätt.
Vad tänker ni göra för de elever som har förlorat flera år på en dålig utbildning?
-Det är svårt att ge råd till den enskilde eleven, det beror helt på förutsättningarna, det beror på om man har gått ut med godkända betyg eller icke godkända betyg. Om du gått ut med icke-godkända betyg, så har du alltid möjlighet gå på komvux, och för en del är detta en lösning.
Om man gått ut med godkända betyg men har fått en bristfällig byggutbildning, så kan man inte gå om på komvux?
-Nej, det kan man inte. Komvux är till för dem, som gått ut skolan med icke godkända betyg, och för dem som vill vidare och läsa svårare kurser, för att komma in på någon högre utbildning.
Så komvux är inget alternativ för den här gruppen?
-Nej.
Vad tänker ni göra för att problemen på Praktiska inte ska upprepas?
-Vi gör en allt noggrannare kvalitetsgranskning. De flesta som skolor vill starta eller bygga ut sin verksamhet idag får avslag, den absoluta majoriteten får avslag. Vi utreder också regelverket när det gäller friskolor och vill införa en offentlighetsprincip, dvs samma regler som för kommunala skolor, samt meddelandeskydd, så att anställda ska kunna berätta om missförhållanden.
Ska företag vars främsta drivkraft är att tjäna pengar, få driva skolor överhuvudtaget?
-Vi har tillsatt en särskild utredning om detta. Den heter ”Ägandeprövningsutredningen” och den ska titta på hur man kan göra en prövning av ett bolags långsiktighet. Alla sex partier är överens om att vi ska ha ett ägarprövningssystem.
Finns det någon gräns för hur mycket resurser skattebetalarna ska lägga på att utreda, granska, och följa upp hur enskilda huvudmän sköter sig?
-Självklart ska de största resurserna gå till att förbättra kvalitén på själva skolan. Vi lägger sju miljarder per år på skolan, med lärarlyft, karriärtjänster, läslyft, mattelyft, och så vidare, men sen lägger vi några hundra miljoner på Skolinspektionen och det tycker vi är väl värda pengar. Därför att det finns brister. Det är inte bara i friskolor det finns kvalitetsbrister utan även i kommunala skolor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Skolinspektionen har ju ingripit mot Praktiska"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig