info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Züblin tar över efter konkurs

Züblin tar över en del av Citybanan där konkursdrabbade Pihl & Son tidigare hade totalentreprenaden. Det gäller 1,4 kilometer järnvägsbro i Årsta i södra Stockholm.

Den 26e augusti gick Pihl & Son i konkurs. Nu skriver tidningen Byggindustrin att Züblin tar över huvudansvaret för Citybanans järnvägsbro i Årsta, där Pihl & Son var totalentreprenör.
Enligt tidningen har det faktum att det var en totalentreprenad försvårat situationen efter konkursen.
– Det har krävts mycket jobb för att lösa detta, säger Kjell-Åke Averstad, Citybanans projektchef på Trafikverket, till Byggindustrin.

Brobygget försenat

Bygget har försenats med drygt en månad. Kjell-Åke Averstad säger att det kan bli ytterligare förseningar, men att konkursen inte ska påverka tidsplanen för Citybanan i stort.
Pihl & Son hade inte egna yrkesarbetare på plats på brobygget. Züblin var deras störste underentreprenör. När Züblin nu tar över ansvaret blir också övriga underentreprenörer kvar. Trafikverket har dock tagit över konstruktionsansvaret och slutit avtal direkt med konsulterna gällande projektering.

Orsakar kostnader

Byggindustrin skriver att det är oklart vad konkursen kommer kosta för underleverantörer och Trafikverket, men att en rad underentreprenörer troligen kommer få ordentliga smällar på grund av obetalda fakturor.
Årstabron utgör 1,4 kilometer av Citybanan, som i övrigt består av sex kilometer pendeltågstunnel under Stockholm. Trafiken ska börja rulla 2017 och kostnaden för hela Citybanan beräknas till 16,8 miljarder kronor i 2007 års prisnivå. Bygget har kommit till för att infarten till Stockholms central är överbelastad.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Züblin tar över efter konkurs

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig